Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТИПОВИ ЛИЧНОСТИ

Који сте ТИП СПАВАЧА: Медвед, лав, вук или делфин?

Без обзира да ли у кревет идете рано или касно, или спавате мало, превише или таман колико треба, квалитет спавања је директно повезан са нашим здрављем.

1640615599_wolf-g51a956469_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Амерички стручњак за спавање, доктор Мајкл Бреус је осмислио хронотипове спавања које је поделио у четири стила и повезао их са – медведом, вуком, лавом и делфином.

Кад сазнате којем типу припадате, биће вам лакше да се организујете око одласка у кревет и буђења, што помаже у томе да будете продуктивнији.

Медвед

Око 50 одсто људи спада у ову категорију спавача. То су људи који се често буде рано. Нјихов енергетски циклус расте и пада са сунцем и најпродуктивнији су на дневном свјетлу. Склони су да се буде са изласком сунца, а како сунце после подне почиње да залази, то их чини прилично уморним до краја дана.

Прочитајте још: Без плакања и прања судова: 10 НОВОГОДИШЊИХ ОБИЧАЈА који ће вам призвати срећу

За овај тип спавача кључно је управљање уносом кофеина, како би избегли нарушавање сна преко ноћи. Било би добро да се избегава кофеин после ручка. Осим тога, буђење у исто време сваког јутра помоћи ће да покренеуте ваш природни физички сат, што ће побољшати квалитет и количину сна.

Фото: Пиксабеј

Вук

Вукови обично остају будни до касних сати и спавају до касних сати. За њих је буђење уутро вечита борба. Овај тип чини око 15 одсто популације. Код овог типа људи енергија се подиже касно током дана и најбоље размишљају ноћу.

За разлику од медведа, овом типу спавача ујутро треба више кофеина како би се разбудили и некако одрадили почетак дана. Осим тога, препоручује се излазак напоље на дневно светло, што ће вас разбудити, док зими можете да користите лампу која имитира дневно светло.

Време спавања утиче и на хормоне глади. Ако сте неиспавани, ниво хормона апетита, грелина, је висока, док је хормон лептин, који нам даје осећај ситости, на ниском нивоу. То значи да обично једете више ноћу, што такође може да проузрокује проблеме са дебљањем. Комбинација светлости и вежбања вуковима ће помоћи да боље спавају.

Лав

Лавови се такође рано буде и лако задремају, али редовно им је потребан поподневни сан како би се апунили енергијом. За разлику од вукова, лавови се природно рано буде и више воле да раније оду на спавање, што би могао да буде проблем ако је ваш партнер вук.

Око 15 одсто људи спада у ову категорију. Поподневна дремка од двадесетак минута би мога да буде веома корисна за овај тип људи, јер је то за њих најпродуктивнији начин за подизање енергије у поподневним сатима.

Фото: Пиксабеј

Ипак, дремање сувише касно (после 15 сати) може да поремети ваш сан касније те ноћи, па о томе треба водити рачуна.

Кључ “супер дремања” је мала кафа, или неко пиће с кофеином непосредно пре 20-минутног дремања, што је доказано најефикаснији начин да прекинете фазу умора у том делу дана. Ипак, ако вам се дрема током целог дана, потражите савет лекара. То би могао да буде знак поремећеног спавања ноћу.

Делфин

Делфини су лагани спавачи и ноћу се често буде, што значи да су током дана стално уморни. У ту категорију спада око 10 одсто људи. Врло је важно да на време почнете с припремама за спавање, и погасите екране рачунара, мобилног телефона и ТВ-а пре одласка на спавање, како бисте омогућили стварање хормона спавања који помаже да брже заспите.

Замрачите просторију у којој спавате, размислите о употреби чепића за уши и маске за очи како бисте спријечили буку и светлост да вас разбуде. И топла купка пре спавања може да вам помогне, а увече је добро да избегавате алкохол и кофеин.

(Ало студенти)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas