Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико је важан први утисак и да ли он може да се поправи?

Врло је важно оставити добар први утисак када се упознајете са људима, посебно у професионалном контексту.

1633692397_Depositphotos_42809851_S.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Неки људи, међутим, осећају притисак у оваквим ситуацијама па нису у стању да се покажу у најбољем светлу. Вероватно вас занима да ли постоји решење овог проблема, тј. можемо ли на лак и брз начин поправити утисак који о нама имају наши нови познаници?

Психолози сматрају да је то и те како могуће, али да је важно да обратимо пажњу како нас људи перципирају и на свесном и на подсвесном нивоу. Ако, на пример, у првом сусрету са неким људима, наши саговорници стекну утисак да смо нељубазни, они неће само мислити да ми имамо лоше манире, већ ће у својој глави исконструисати визију да смо и физички ружни. Исто важи и у обрнутом случају. Ако у друштву покажемо срдачност и услужност, људи ће аутоматски бити убеђени да добро изгледамо, иако то не мора да буде истина. Наша подсвест је дакле прилично буквална.

Прочитајте још: Шта кажу истраживања? Да ли су леворуки људи заиста паметнији од десноруких

Постоје и други примери овог феномена. Наиме, у једном експерименту је откривено да када нам је послужен топли напитак у гостима, осећамо већу топлину према домаћину. Једна група истраживача је чак дошла до сазнања да људи емотивније реагују на тужне приче, када истовремено док их читају, држе прст на шмиргли.

О свему томе треба размишљати у случају да желимо да поправимо лош први утисак. Ми морамо бити свесни необичних начина на које функционише људска психологија и користити ова сазнања за усавршавање свог јавног наступа. Одговор на питање из наслова дакле гласи: ДА!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas