Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ТАЈНЕ

ОВО НИКО НИЈЕ ЗНАО! У згради БОРБЕ постоји БУНАР иза ког се крије НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА (ФОТО/ВИДЕО)

У темељима зграде "Борбе" налази се невероватна тајна, скривена од очију јавности и позната само малобројним људима.

Oglas

У темељима зграде "Борбе", која се налази на најлепшем беоргадском Тргу Николе Пашића, налази се бунар о којем колају разне приче и везују разне легенде.

Прочитајте још: Флаша пића "Велики брат" продата за 135.000 евра! А зашто је толико СКУПО?!

"Време" је био српски дневни лист покренут 18. децембра 1921. године који је излазио у Београду до 6. априла 1941. године. Пошто су оснивачи били радикали, јасно је да је то био дворски и радикалски лист. Званично је власник листа био Милан Стојадиновић, али је прави био краљ Александар.

Бунар је лепо озидан

У згради се од 1936. године налазила и штампарија. Машине су одавно замењене, али дубоко у темељима је до дан данас остао бунар.

Вода је прво хладила машине, а касније и пиво.

- Бунар је разлог разним градским мистеријама, јер нико не зна да ли се ту налазио пре штампарије, па су га "поштедели", или су га ископали приликом изградње зграде - каже Зоран Николић, добар познавалац београдског "подземља" и аутор књиге "БГ приче".

Bунар је лепо озидан циглама, опремљен узиданим металним мердевинама и дуго година је коришћен за хлађење машина водом. Када су машине модернизоване, бунар није затрпан. Годинама је коришћен за хлађење пива и разне друге ствари.

Вода је квалитетна и питка и припада Теразијској води која се простире испод гребена.

- Када је испитиван квалитет воде закључено је да је вода питка, истог квалитета као Римски бунар - истиче Николић.

Пиво правили, а не хладили
У Скадарлији су бушили до артерских дубина и извлачили су изузетно квалитетну воду од које је  Бајлони хтео да прави пивару.

Бунари нису реткост у центру Београда и позанта је десетина на веома важним местима. Ипак, легенда је да су сви они међусобно повезани. Рецимо, Улица Алексе Ненеадовића се звала Бунарска. На месту Лондона налазио се бунар, а темељима Беоргађанке су, такође, пронађени извори. Испод хотела "Москва" и даље раде пумпе које црпе воду из извора. Иста та вода је потопила Позориште на Теразијама 1996. године када је директор био Буле Гонцић. Бунар се налазио између Кнез Михајлове и Чика Љубине, али и код Вазнесењске цркве. Теразијска вода се налази и у Римском бунару, а када су 1987. године копали темеље за метро станицу код Вука.

- Теразијска вода се простире од Римског буанра до Вуковог споменика, али то није подземно београдско језеро - наглашава Николић.

Прочитаје још: "Кад наша земља буде велика држава..." Једно место у Србији се не може снимити из ваздуха, а ПРОРОЧАНСТВО се и данас препричава (Фото)

Дакле, Београдски гребен је од кречњака и порозан је када падне киша. Кречњак упије воду која, када стигне до глине, задржи се, јер нема више где.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas