· · Коментари: 0
Рекордер

Флаша пића "Велики брат" продата за 135.000 евра! А зашто је толико СКУПО?!

Коњак винарије "Мезон Готје" из 18. века купио анонимни купац из Азије

konjak-naslovna.jpg
Фото:Депозитфото

Анонимни купац из Азије, јављају светски медији, вероватно дубљег џепа, је искеширао за само једну флашу жестоког пића невероватних 135.000 евра!

Наиме, он је на аукцији познате лондонске куће "Сотби" излицитирао флашу коњака винарије "Мезон Готје" за до сада, рекордну суму!

Ова боца коњака је само једна од три сачуване из 1762. године и названа је "Гран фрер" ("Велики брат") јер је и највећа од преосталих из те године.

Прочитајте још: Знате ли шта је РЕИКИ? Можда вам је хитно потребан, а да то ни не знате

Занимљиво је да је једна породица, чије име се не наводи из разумљивих разлога, ове три боце чувала од краја 19. века.

Прича је врло занимљива. Наиме, извесни Алфонс, сироче које је усвојила та породица, је својим новим родитељима, поклонио те боце. Он је до њих дошао радећи у регији Коњак у Француској коју је тих година, а ради се о средини и крају 18. века, погодила филоксера, опаки инсект који је смртни непријатељ свих виноградара на свету па и Француских.

Фото:Депозитфото"

Алфонсу газда није могао да исплати рад другачије него да му да десетак боца коњака. Међу њима су биле и те три флаше "Готјеа".
Алфонс је 1914. отишао у Велики рат, можда је и планирано да када се врати, наздраве са тим коњаком, али авај - није се никада појавио на вратима свог новог дома.

Прочитајте још: Шест једноставних савета за СРЕЋАН живот

Три боце су чуване заједно све до 2014. када је на аукцији у Њујорку продата боца "Мали брат", док је трећа "Мала сестра" завршила у Музеју Готје у Француској.

Стручњаци сматрају да би се тај коњак без проблема и опасности по здравље, могао и данас пити.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.