· · Коментари: 0
НЕОБИЧНИ ПРАЗНИЦИ

Многи вечерас прослављају НОЋ ВЕШТИЦА! Ево одакле потиче овај обичај и како је настала ЛЕГЕНДА О БУНДЕВИ

Поред Божића, Ноћ вештица је други највећи празник који се слави у свету.

1635702457_halloween-g5cbd140a4_640.jpg
Фото: Pixabay

Вечерас популација широм света, посебно у Америци слави популарни празник под називом Ноћ вештица или „Halloween“, а суштина обичаја који се везују за овај дан су маскирање, сакупљање слаткиша од врата до врата и дубљење бундева.

Легенда о бундеви
Обичај дубљења бундева заснива се на ирској легенди о ковачу Џеку. Једна од прича говори како је преварио Ђавола тако што му је понудио душу у замену за пиће и након што се Ђаво претворио у новчић како би платио пиће, Џек га је брзо ставио у џеп у којем је био крст, због којег се Ђаво више није могао вратити у свој облик. Тек након што је Џеку обећао да неће тражити његову душу још десет година, Џек га је извадио из џепа. Након десет година опет је преварио Ђавола тако што га је замолио да му дода јабуку са стабла, али је на кори стабла брзо нацртао крст, тако да га Ђаво поновно није могао дохватити.Када је Џек умро, није био примљен због свог грешног живота у Рај, а на вратима Пакла дочекао га је Ђаво и послао натраг у мрак, а да га се реши дао му је комад угља. Џек је у џепу имао репу, коју је издубио и ставио у њу угаљ и од тада Џек, који никада није пронашао пут кући лута мраком носећи издубљену репу у руци.

Ноћ вештица је светковина која се обележава 31. октобра, ноћи уочи Свих светих. Порекло овог празника датира још од античке келтске светковине Самхаин посвећене истоименом паганском божанству.

Прочитајте још: Шта је мит а шта истина: Због чега су усне ИСПУЦАЛЕ, и какав вам БАЛСАМ треба током хладнијих дана?

Ирски имигранти су верзију ове традиције пренели у Северну Америку у 19. веку и Ноћ вештица се највише прославља у САД, Ирској, Канади, Уједињеном Краљевству, Шведској, Порто Рику, Јапану, Новом Зеланду и у неким деловима Аустралије.

Прочитајте још: ТО ЈЕ ОНА! Овако је Меган Маркл изгледала са црвенкасто смеђом косом (ФОТО)

Зашто се маскирамо вечерас

Веровање каже да би душе умрлих потпуно припале богу Самхаину требало га је умилостивити приношењем жртве на дан њихове нове године. Заузврат, Самхаин би дозволио да тога дана душе умрлих посећују домове својих породица, па је зато настао обичај маскирања у демоне, јер живи ступају у мистичну заједницу са умрлима. Са друге стране, постоји предање које каже да су се људи костимирали како би избегли духове мртвих који се баш те ноћи спуштају на земљу.

Како се слави 31. октобар у православљу

У православљу се 31. октобра слави свети Лука, творац једног од јеванђеља. Сматра се да је овај лекар и заштитник уметника насликао прве иконе Исуса Христа, Богородице и апостола Петра и Павла.

Прочитајте још: Шта је мит а шта истина: Због чега су усне ИСПУЦАЛЕ, и какав вам БАЛСАМ треба током хладнијих дана?

Међутим, и у православљу постоји дан када се људи костимирају, а реч је о празнику који се зове Беле покладе, чији корени су пагански и обележава се недељу дана пре Ускршњег поста. Обичај је да се на овај дан прашта, ужива у храни и пићу и  да се весели уз песму.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.