Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најважније АРАПСКЕ мудрости: Могу вас сачувати од ЛОШИХ људи и невоља

Арапски мудраци су веровали да да бисте живели срећним животом, морате се руководити са 4 основна принципа

1701862249_Foto-Shutterstock-arapske-mudrosti.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

У свакој особи са којом комуницирамо има светлости и таме, и никада не знамо шта може утицати на њену мрачну страну, и да ли оно што радимо, кажемо или, напросто, јесмо може у њој да пробуди љубоморноу, љутњу или огорченост. Арапски мудраци су веровали да да бисте живели срећним животом, морате се руководити са 4 основна принципа, пише дзен.ру.

1. Прва мудрост: АКО ТЕ НЕШТО БОЛИ, ЋУТИ

Постоји прича из давнина о старцу Езију.

Старац Езио је остао сам на фарми након што је његов син отишао у војску. Езио је радио напорно и сам управљао целим имањем. Једног дана му је пришао комшија и упитао га: „Како си, Езио?“
„Боле ме леђа“, пожалио се Езио свом комшији. Убрзо се широм области проширила гласина да старац Езио има лоша леђа и да не може сам да се брине о свом имању и животињама. Стога је почео да добија понуде од комшија да прода имање за мало новца. Када им је рекао да је то премало за такво имање, рекли су: „Боље је ишта него ништа. Боле те леђа, стар си и слаб, продај имање.” Нико му није понудио помоћ, сви су само желели да га искористе. Старац је наставио да ћути и ради, а када му је син дошао из војске, стари Езио му је предао имање у наследство.
Син се захвалио оцу и замолио га да му да најнеопходнији савет који би му помогао да живи срећним животом. А Езио му је дао најважнији савет: "Ако те нешто боли, ћути. У супротном ће ти прво дати оно најбескорисније - сажаљење, а онда ће те ударити где боли."

2. Друга мудрост: НЕ ГОВОРИ ПРИЈАТЕЉУ ОНО ПТО НЕ БИ РЕКАО НЕПРИЈАТЕЉУ

Сваки човек има светлу и тамну у себи, никад се са сигурношћу не зна када ће се ова мрачна страна пробудити и шта ће је пробудити. Боље је не рећи пријатељу оно што не бисте рекли ни свом непријатељу. Ако кажете пријатељу и он искористи вашу тајну, бићете љути на двоје људи: на себе и на свог пријатеља.

3. Трећа мудрост: НИКАДА НЕ ГОВОРИ ЛОШЕ О СЕБИ

Још једна кратка, али веома мудра прича арапских мудраца.

 Старац Окам је живео у пустињи 10 година. Сваки дан је вредно радио и покушавао да нађе воду и када је успео, сви сељани су долазили да му честитају, али он није хтео да се хвали и веровао је да није учинио ништа вредно. Рекао је: „То није моја заслуга, само ми је Бог помогао да то постигнем. Убрзо су сви почели да третирају његово откриће воде као нешто мало вредно и неважно. Уместо да пију воду, на том извору су прали ноге. И убрзо се вода претворила у загађено и блатњаво језерце. Старца је то страшно повредило, али су људи на његове напоре реаговали баш онако како им је он сам рекао – као да је то ситница, а не вредан извор.

 Онај ко понижава и не цени себе даје пример другима да се понашају исто тако према њему - без поштовања. Ако се човек опходи према себи са поштовањем и понаша се достојанствено, онда ће се други према њему односити са поштовањем.

4. Четврта мудрост: НЕ ЖАЛИ СЕ

У свету који нас често подстиче да изразимо своје притужбе и негодовања, мудрост Ибн Арабија, филозофа и теолога из 12. века, нуди проницљив увид у врлину стрпљења. Према Арабију, можете се жалити само у молитви, у тренуцима посебних тешкоћа. Остатак времена треба издржати и живети а да вас не ометају жалбе и сузе.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas