· · Коментари: 1
ИСТИНА

НАУЧНИЦИ ОТКРИВАЈУ: Ево како се осећају они који поруке завршавају тачком или узвичником!

Изненадићете се резултатима истраживања.

1606203342_Depositphotos_415276508_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Када са пријатељима и колегама разговарате лицем у лице, пуно тога можете да видите из њиховог погледа, начина говора, гестикулације рукама, па није тешко схватити да ли је особа с којом причате узбуђена, забринута, срећна и слично.

Али такве ствари у највећем броју случајева није могуће сазнати приликом дописивања порукама и део људи такве емоције покушава да сазна из онога што им је доступно, односно садржаја поруке, емотикона, али и интерпункцијских знакова, првенствено тачке и узвичника.

Прочитајте још: "НАЈПОСЕБНИЈИ" ЉУДИ: Предности и слабости особа са НУЛТОМ крвном групом

Стављање тачке на крају реченице у поруци, иако граматички исправно, може да донесе потпуно нови смисао тој реченици, па је недавно истраживање спроведено на Универзитету у Бингхамтону, у којем су научници хтели да сазнају јесу ли невербални аспекти конверзације изражени и у порукама, показало како се такве поруке с тачком на крају доживљавају мање искренима.

- Ако инсистирате на граматичкој тачности, припремите се на суочавање с последицама - коментарисали су на страници мсн.цом ове резултате према којима ће вас стављање тачке на крај реченице у поруци у очима неких људи приказати као безосећајне и неискрене особе.

Прочитајте још: СМРТ НИЈЕ КРАЈ! Али да ли бисте желели да живите у НЕКОМ ОБЛИКУ после смрти? Ускоро ће и то бити МОГУЋЕ!

Фото: Депозит

Истраживање је спроведено на узорку већем од 120 људи којима су приказане поруке написане на мобилним уређајима и поруке написане руком на папиру - поруке у којима је одговарано на питања и на крају реченице је стављена тачка, особе које су учествовале у овом истраживању доживеле су као мање искрене у односу када на крају реченице није било тачке (ово важи само за поруке написане на мобилним уређајима, не и за поруке написане на папиру).

Ово је доказ како је тачка у порукама постала пуно више од интерпункцијског знака - то је "чин психолошког ратовања против ваших пријатеља" - коментарисала је Целиа Клин која је радила на овом истраживању.

Прочитајте још: ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Мушкарци једу више ако су жене у близини!

У другом делу овог истраживања које још није објављено, показало се да ће људи поруке у којима реченице завршавају са узвичником доживети искренијима у односу на поруке без интерпункцијских знакова.

Следећи пут када будете писали СМС-ове или поруке путем Вибера или WхатсАппа обратите пажњу на начин на који ћете завршити реченицу јер стављање тачке или узвичника може имати велики утицај на приматеља поруке и смисао саме поруке.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.