· · Коментари: 0
спавање

Научници саветују: Ево у КОЈЕ време треба да одете на спавање у зависности од ваших година

Количина сна која вам је потребна сваке ноћи мења се током вашег живота

1652952135_family-2610205_1280.jpg
Пхото: Пиxабаy

У ствари, ваше потребе за спавањем су уско повезане са вашим годинама. Остати у складу са временом спавања и буђења може бити изазов. 

Колико вам потребно сати за спавање?

Да бисте одлучили шта би требало да буде време за спавање, важно је размислити о томе колико је сна потребно да бисте се осећали освежено. То се зове потреба за сном.
Неки стручњаци израчунавају вашу потребу за сном у складу са вашим годинама. Ваши гени, окружење и здравствени услови такође могу утицати на то колико вам је сна потребно.
Стручњаци за спавање кажу да би одрасли требало да спавају седам до девет сати, или у просеку осам сати, да би оптимизовали своје здравље.

Пхото: Пиxабаy

  1. Неки људи спавају кратко или дуго. Кратко спавање може бити сасвим у реду са мање од седам сати сна. Људима који дуго спавају потребно је више од девет сати да би се осећали добро одморно.
  2. Деци је потребно више сна него одраслима да би се осећала адекватно одморно.
  3. За младе одрасле особе спавање дуже од девет сати ноћу може бити од помоћи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији 

Недостатак сна, или недовољно сна, повезан је са депресијом, срчаним обољењима, гојазношћу, повећањем телесне тежине и другим здравственим проблемима.

Пхото: Пиxабаy

Препоруке према узрасту

Национална фондација за спавање препоручује следеће:

  • Новорођенчад (0 до 3 месеца): требало би да спавају у просеку 14 до 17 сати дневно, укључујући дремке.Бебе (4 до 11 месеци): требало би да спавају у просеку 12 до 15 сати дневно, укључујући дремке.
  • Мала деца (12 до 35 месеци): У просеку би требало да трају 11 до 14 сати, укључујући дремке.
  • Предшколци (3 до 5 година): Требало би у просеку 10 до 13 сати дневно.
  • Деца школског узраста (6 до 13 година): у просеку би требало да раде од девет до 11 сати дневно.
  • Тинејџери (14 до 17 година): У просеку би требало да буду осам до 10 сати дневно.
  • Млађе одрасле особе (од 18 до 25 година): требало би у просеку седам до девет сати дневно.
  • Одрасли (26 до 64): Требало би у просеку седам до девет сати дневно.
  • Старије одрасле особе (65 и више година): Требало би у просеку седам до девет сати дневно.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.