Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БУЂЕЊЕ

Научници закључили: Звук АЛАРМА који вас буди утиче на РАСПОЛОЖЕЊЕ током дана

Јако је важно каква вас мелодија буди.

1630490802_alarm-2188487_1920.jpg
фото: Пиксабеј
Oglas

Ако је веровати новијим истраживањима, није свеједно какав вас звук аларма буди, пише "Индекс", јер управо тај звук утиче на то како ћете се осећати током дана.
Сајенс дејли.

Студија Универзитета РМИТ доказала је да мелодични јутарњи аларми могу побољшати ниво будности, док су јачи тонови аларма повезани с нивоом јутарње неспретности.

Прочитајте још: Да ли и ви правите грешку? Ово су ТРИ ЈУТАРЊЕ НАВИКЕ због којих ћете бити уморни током целог дана

Водећи аутор истраживања Стјуарт Мекфарлан, објашњава да је јутарња тромост утиче на резултате које ћемо постићи током дана.

"Ако се не пробудите правилно, радни учинак вам се може погоршати током раздобља до четири сата, а управо ова чињеница повезана је с великим несрећама", сматра Мекфарлан, и додаје:

фото: Пиксабеј

"Ово је посебно важно за људе који могу радити у опасним ситуацијама убрзо након буђења, попут ватрогасаца или пилота, али и за оне од којих се очекује брза приправност, као што је нетко ко вози у болницу у хитним случајевима."

Иако многи мисле да ће их јачи тонови разбудити, подаци добијени овим истраживањем говоре супротно.

У истраживању је учествовало 50 људи. Испитаници су користили посебно дизајнирану интернет анкету, која им је омогућавала да учествују у истраживању из удобности властитог дома. Свака особа је пријавила какву врсту звука користи за буђење, а затим је оценила ниво успорености и будности према стандардним критеријумима инерције спавања.

"Ова студија је важна, јер чак и Насини астронаути наводе да инерција спавања утиче на њихове перформансе на Међународној свемирској станици", рекао је Адриан Дајер, коаутор истраживања, и додао:

"Мислимо да би оштар звучни сигнал могао ометати или збуњивати наше мождане активности када се будимо, док мелодичан звук помаже да се пређе у будно стање на ефикаснији начин", преноси "Сајенс дејли".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas