Oglas
· · Komentari: 0
BUĐENJE

Naučnici zaključili: Zvuk ALARMA koji vas budi utiče na RASPOLOŽENJE tokom dana

Jako je važno kakva vas melodija budi.

1630490802_alarm-2188487_1920.jpg
foto: Piksabej
Oglas

Ako je verovati novijim istraživanjima, nije svejedno kakav vas zvuk alarma budi, piše "Indeks", jer upravo taj zvuk utiče na to kako ćete se osećati tokom dana.
Sajens dejli.

Studija Univerziteta RMIT dokazala je da melodični jutarnji alarmi mogu poboljšati nivo budnosti, dok su jači tonovi alarma povezani s nivoom jutarnje nespretnosti.

Pročitajte još: Da li i vi pravite grešku? Ovo su TRI JUTARNJE NAVIKE zbog kojih ćete biti umorni tokom celog dana

Vodeći autor istraživanja Stjuart Mekfarlan, objašnjava da je jutarnja tromost utiče na rezultate koje ćemo postići tokom dana.

"Ako se ne probudite pravilno, radni učinak vam se može pogoršati tokom razdoblja do četiri sata, a upravo ova činjenica povezana je s velikim nesrećama", smatra Mekfarlan, i dodaje:

foto: Piksabej

"Ovo je posebno važno za ljude koji mogu raditi u opasnim situacijama ubrzo nakon buđenja, poput vatrogasaca ili pilota, ali i za one od kojih se očekuje brza pripravnost, kao što je netko ko vozi u bolnicu u hitnim slučajevima."

Iako mnogi misle da će ih jači tonovi razbuditi, podaci dobijeni ovim istraživanjem govore suprotno.

U istraživanju je učestvovalo 50 ljudi. Ispitanici su koristili posebno dizajniranu internet anketu, koja im je omogućavala da učestvuju u istraživanju iz udobnosti vlastitog doma. Svaka osoba je prijavila kakvu vrstu zvuka koristi za buđenje, a zatim je ocenila nivo usporenosti i budnosti prema standardnim kriterijumima inercije spavanja.

"Ova studija je važna, jer čak i Nasini astronauti navode da inercija spavanja utiče na njihove performanse na Međunarodnoj svemirskoj stanici", rekao je Adrian Dajer, koautor istraživanja, i dodao:

"Mislimo da bi oštar zvučni signal mogao ometati ili zbunjivati naše moždane aktivnosti kada se budimo, dok melodičan zvuk pomaže da se pređe u budno stanje na efikasniji način", prenosi "Sajens dejli".

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas