Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Niko se više nikada nije tako zvao: Ona je bila SRPSKA PRINCEZA sa NAJNEOBIČNIJIM IMENOM

NJen otac bio je kralj Milutin Nemanjić

1641474404_carica.png
Foto: Printskrin/Wikipedia
Oglas

Kralj Milutin Nemanjić bio je jedan od najmoćnijih srednjovekovnih srpskih vladara. Tokom njegove skoro četrdesetogodišnje vladavine, proširio je državu do, do tada, neslućenih granica, a važan je bio i međunarodni ugled koji je zemlja počela da uživa.

Ipak, u privatnom životu, Milutin bi se današnjom termitologijom mogao okarakterisati kao “ženskaroš”. 

Ženio se čak pet puta i ostavio četvoro dece. Iz jedne od tih bračnih avantura, Milutinu je ostala ćerka neobičnog krštenog imena – Carica.

Carica Nemanjić (ponegde se navodi i kao Zorica) je bila srpska princeza, ćerka kralja Milutina i njegove treće supruge Jelisavete Arpad.

Pročitajte još: TRAGEDIJE su se nizale jedna za drugom: Natalija Obrenović bila je NAJTUŽNIJA EVROPSKA KRALJICA

Iako brak sa Jelisavetom nije dugo potrajao (samo oko godinu dana), srpskom kralju je iz njega ostala ćerka. NJenu majku, rodom iz Mađarske, Milutin je vratio u domovinu, ali je Carica ostala na srpskom dvoru i odrastala je sa drugom kraljevom decom.

Caricu spominje anonimni hroničar koji je 1308. godine prolazio kroz Srbiju i ostavio podatke o uzrocima građanskog rata između braće Milutina i Dragutina Nemanjića.

Milutin je, prilikom pregovora sa vladarima Zapadne Evrope, nudio Šarlu Valoi brak između njegovog sina Šarla II Alansonskog i svoje ćerke Carice. Ovaj brak trebao je da učvrsti savez između grofa i Milutina uperen protiv vizantijskog cara Andronika II.

Pregovori su vođeni jula 1308. godine i završeni su neuspehom.

Šta je kasnije bilo sa princezom Caricom nije poznato. Negde je moguće pronaći podatke da se udavala dva puta. Prikazana je na freskama u Gračanici i Dečanima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas