· · Коментари: 0
ЕНЕРГИЈА

ПАЗИТЕ ШТА БИ УСКОРО МОГЛО ДА ЗАМЕНИ БАТЕРИЈЕ: Можда вам се чини мало ГАДЉИВО, али било би револуционарно

Неки научници предвиђају да би зној који стварамо током тренирања једног дана могао да напаја електричне аутомобиле и бицикле.

1595499349_Depositphotos_52936855_s-2019.jpg
Фото: Депозит

На хоризонту је нова генерација уређаја које ће напајати људски зној уместо електролита у батеријама, што би могло драстично да смањи штетни електронски отпад, пише Даилy Маил.

Научници у Шкотској развили су флексибилни суперкондензатор направљен од полиестерске тканине која се омота око руке током тренинга.

Прочитајте још: ЉУБИТЕЉИ КЊИГА НА АПАРАТИМА: Трик за улепшавање дома изазвао хистерију на друштвеним мрежама (ВИДЕО)

Позитивни и негативни јони у зноју човека тако долазе на површину тканине и узрокују реакцију која ствара енергију. Научници тврде да се уређај може у потпуности напунити са само 20 микролитара зноја (мање од пола капи).

Многи су уверени да би вежбањем, односно знојењем у ближој будућности могли да се напајају други електронски уређаји, попут возила.

Алтернатива батеријама

Технологија коју напаја зној могла би замиенити батерије које су ограничавале преносивост због проблема попут прегревања. Осим тога, токсични електролити у батеријама могу испустити штетне хемикалије у атмосферу или продрети у подземне воде, чиме штете животињама и биљкама.

Батерије су јефтиније и има их више него икада пре, али често су израђене од неодрживих материјала који штетно делују на околину. Што се тиче уређаја, могу се оштетити и пролити токсичну течност на кожу људи.

Прочитајте још: Последњи цртани који је одобрио Волт Дизни иза кога стоји ИСТИНИТА ПРИЧА о најбогатијим париским МАЧКАМА

“Оно што смо успели да докажемо по први пут је то да је зној сјајна прилика да се у потпуности решимо токсичних материјала, уз изврсне перформансе пуњења и пражњења”, објаснио је професор Равиндер Дахиyа са Универзитета у Гласгову.

Фото: Депозит

Спортски сатови и носиви уређаји постају све популарнији па се ствара могућност еколошки прихватљивије методе генерисања одрживе енергије. Професор додаје да би се на тај начин у будућности покретала електрична возила и бицикла, код којих би течност слична зноју заменила људски зној.

Прочитајте још: Можете ли да верујете?! Бака (52) постала интернет сензација због ТОРТЕ коју је направила (ВИДЕО)

Учесници у експерименту трчали су по покретној траци и у природи док су носили комад тканине око руке. Ознојили су се толико да су уређају омогућили генерисање 10 миливата снаге, што је довољно за напајање неколико ЛЕД светиљки.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.