Нова студија каже да ова дијета може значајно смањити валунге врућине у менопаузи. Ево шта лекари желе да знате о томе.
Здравствени стручњаци често препоручују исхрану за смањење ризика од хроничних болести, одржавање здраве тежине и побољшање општег здравља, а нова студија сугерише да постоји један начин исхране који може помоћи и у смањењу таласа врућине или валунга код жена током менопаузе.
У истраживању, објављеном у мају у часопису "Менопауза" које издаје Друштво за менопаузу затражено је од 84 жене да пређу на веганску исхрану са ниским садржајем масти и сојом (укључујући и неке високопрерађене намирнице биљног порекла) или своју уобичајену исхрану, која је обично комбиновала биљну и животињску храну.
Иако је студија била малог обима, након 12 недеља, јаки таласи врућине код ћена које у јеле само биљну храну смањили су се за 92%, а изгубиле су у просеку 3,6 килограма.
Дакле, ако сте у перименопаузи или менопаузи, да ли то значи да би требало да постанете веганке? То вероватно не би могло да шкоди - али лекари кажу да је боље да се фокусирате на конзумирање више биљне хране.
"Знамо да исхрана заснована на биљкама има користи за опште здравље“, рекла је за ХуффПост др Сузан Хас, гинеколошкиња и шефица одељења за гинекологију у здравственој мрежи "Лехигх Валлеy" у Пенсилванији. Поменута студија показује да исхрана заснована на биљкама такође може помоћи код ублажавања таласа врућине.
Шта је открила нова студија?
Најновије истраживање о менопаузи надовезује се на студију из 2023, објављену у истом часопису, која је такође показала да исхрана заснована на биљкама смањује интензитет и учесталост таласа врућине. Међутим, нова студија, према др Кејти Џо Лајт, клиничке асистенткиње на Медицинском факултету Универзитета Тексас А&М, "оспорава претпоставку да исхрана заснована на биљкама мора бити 'чиста' или минимално обрађена да би била ефикасна“.
Конзумирање високопрерађене хране такође је повезано са повећаним укупним уносом калорија, смањеним уносом влакана и других кључних хранљивих материја, а могуће и са повећањем телесне тежине, рекла је за ХуффПост др Анђела Вилсон, гинеколошкиња у "Монтефиоре Еинстеин Адванцед Царе" у Њујорку.
Генерално, конзумирање више биљних и мање животињских масти има значајан утицај.
Вреди напоменути и укључивање соје, јер додатно оповргава мит да соја није добра за жене, рекла је за ХуффПост Елизабет Ворд, регистрована дијететичарка у Бостону и ауторка књиге "План исхране за менопаузу".
Она је рекла да је соја, укључујући тофу, сојино млеко и едамаме, "дивна храна", богата протеинима биљног порекла и садржи фитоестрогене (или биљне хемикалије које имитирају ефекте естрогена у телу), за које је показано да такође потенцијално смањују валунге.
Како да направите прави баланс
Конзумирање више хране биљног порекла добро за свакога у било којој животној доби. Воће, поврће, пасуљ и интегралне житарице – основне намирнице биљне исхране – богате су влакнима, која, како је рекла, помажу да се осећате ситим.
Исхрана заснована на биљкама такође обично садржи мање калорија и масти, што може допринети здравој тежини.
"Повећање телесне тежине је чест проблем у менопаузи, а показало се да исхрана заснована на биљкама смањује телесну тежину и има друге метаболичке користи“, рекла је др Хас.
Међутим, не постоји нужно универзална дијета за жене у менопауз. Иако биљни приступ може помоћи у уравнотежењу хормона, тежине и симптома менопаузе, не морате нужно да се одрекнете свих животињских производа.
Истраживања су такође показала да је медитеранска исхрана, која укључује мало рибе, живине и млечних производа и пуно воћа и поврћа, корисна за жене током менопаузе, као и за кардиоваскуларно здравље и опште благостање.
"Било који план исхране богат воћем, поврћем и протеинима, а сиромашан угљеним хидратима и рафинисаним шећерима, био би идеалан за жене у менопаузи.“
Шта да једете, а шта да избегавате
Обратите пажњу на своју исхрану како бисте били сигурни да добијате довољно есенцијалних хранљивих материја.
- На пример, витамин Б12 је заступљенији у храни животињског порекла, па ћете можда морати да додате овај хранљиви састојак, рекла је она.
- Калцијум, цинк, витамин Д и омега-3 масне киселине такође могу бити теже унети у веганској исхрани.
- Унос довољно протеина је још један проблем. "Са смањењем мишићне масе у менопаузи, важно је уносити довољно протеина и одговарајућу вежбу како би се одржали ти мишићи.“
- Ако желите да једете више биљне хране, др Вилсон предлаже да то радите постепено и полако замените месне протеине биљним. На пример, замена млечних производа овсеним или сојиним млеком, замена меса пасуљем један оброк дневно и пуњење пола тањира поврћем су мали кораци које треба предузети.
Суштина је да буде једноставно и не морате преко ноћи да промените комплетну исхрану.
(Сенса)