· · Коментари: 0
ОБИЧАЈИ

Позив, поклон и домаћин: Знате ли за СЛАВСКИ БОНТОН?

Да ли се на славу зове, који поклон треба понети и каква је улога домаћина?

1639228502_shutterstock_1404897071.jpg
Фото: Суттерстоцк

Традиционалне славске обичаје сечења колача, служења жита и молитве пред свечани ручак домаћини поштују и данас онако како су то чинили њихови преци, али модерна времена доносе и неке промене због чега није реткост да се за славу купи и славски колач и комплетан мени, па чак и да се гости позову у кафану.

Прочитајте још: Светог НИКОЛУ увек славимо уз посну трпезу, али ево шта ПРАВОСЛАВЉЕ каже о обичајима на другим посним славама

Одсуство веронауке условило је, сматра црква, да се слава претвара у обилну славску гозбу.

- Слава је, истиче протођакон др Љубомир Ранковић, пре свега духовни догађај и доживљај уз оно што је неопходно за сам обред резања колача. Све остало, па и где ће гостима послужити ручак ствар је воље и могућности домаћина.

Позив за славу

Некада су се уочи славе гости обавезно позивали, и за то је био задужен неко од млађих укућана. Негде се на славу и није позивало, сматрало се да су гости увек добродошли, а одлазило се на славе по принципу узвраћања посете.

Данас је позив гостију слободан избор домаћина, обично се зна круг људи који редовно једни другима иду на славе и сваке године улепшавају тај свечани дан.

Поштовање домаћина

Гости пак, према неписаном славском бонтону, треба да поштују домаћина, захвале се на позиву, дођу тачно на време и уз добре жеље честитају дан свеца заштитника.

После послужења житом, гост треба да поздрави остале и седне на место за трпезом које је домаћин одредио.

Поклони

Некада се на славу носило само воће, као симбол здравља и родне године, а данас се најчешће одлази с букетом цвећа за домаћицу и боцом пића за домаћина.

Уместо аранжмана са цвећем и пићем, поклон могу бити и неке декоративне ситнице, попут свећњака, чинија или фигура, а нећете погрешити ни са корисним предметима попут посуђа. Изаберите чаше за вино, друга жестока пића или сет шоља за кафу.

Дворење славе

У нашем народу сачуван је и обичај дворења славе. Домаћин, на дан славе, дочекује госте и цео дан не седа док свећа гори. То чини из поштовања према светитељу кога тога дана слави и који је главни гост у његовој кући, а он стоји пред њим као у цркви на молитви.

Уколико је домаћин у старијим годинама и физички није у стању да престоји цео дан, по његовом допуштењу славу двори неко од млађих мушкараца, син или унук.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.