Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Рођена беба са РЕКОРДНИХ 34 прстију на рукама и ногама! Да ли је ПОЛИДАКТИЛИЈА НАСЛЕДНА? (ФОТО)

Када се бебе роде, требало би да имају 20 прстију на рукама и ногама, али шта да радите ако ваша беба има више?

1637654982_shutterstock_363453140.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Полидактилија је стање у којем се људи и животиње рађају са једним или више додатних прстију на рукама, стопалима или шапама.

Рекордер по највећем броју прстију на рукама и ногама је млади индијски дечак Акшат Саксена. Саксена је рођен са 34 прста на рукама и ногама - седам прстију на свакој руци и 10 прстију на свакој нози.

Прочитајте још: Девојчица (7) ПРЕМИНУЛА након што су је из болнице послали кући и рекли да је ОБИЧНА МИГРЕНА (ФОТО)

Здравствени радници не знају тачан узрок овог ретког стања, што их, међутим, не спречава да спекулишу о могућим узроцима.

Зашто се то дешава и када?

Када се беба развије у материци, њене руке се прво развијају са преплетеним прстима. Након тога, у одређеној фази трудноће, кожа се цепа и формира прсте, према Бостонској дечијој болници.

Полидактилија се јавља када постоји аномалија у процесу. Разлози полидактилије су непознати, али могу бити узроковани генетским дефектом или основним наследним проблемима.

Синдром тризомије 13 је ретко стање где је део хромозома 13 утростручен, а не дуплиран, према Националној организацији за ретке поремећаје. Ово је још један могући узрок стања, али се сматра изузетно неуобичајеним.

Три подкатегорије:

Полидактилије за хирургију:

Повремено се формирају кожа и мека ткива која се називају "нубини", које хирурзи најлакше уклањају.

Кожу са меким ткивом и нешто костију без зглоба је мало теже уклонити са руке.

Најтеже је када постоје кожа, меко ткиво, кост и зглоб. У овом случају је потребна реконструктивна хирургија.

Четири поткатегорије за локацију цифара:

У одређеним случајевима, могу се развити додатне цифре са обе стране шаке или стопала. Они су насловљени пре-аксијални и пост-аксијални.

Пре-аксијална полидактилија се јавља када се цифра или цифре формирају поред палца, а пост-аксијална полидактилија се јавља када се цифра или цифре формирају уз мали прст. Постоји шанса да једна особа доживи оба типа, што се зове мешана полидактилија.

Други тип, који је далеко необичнији од пре-аксијалне, постаксијалне и мешовите, је централна полидактилија. Тада се формирају додатне цифре поред показивача, средњег и домалог прста.

Светски рекордер Саксена, како Дејли мејл извештава, је од рођења имао неколико хируршких захвата како би уклонио сувишне прсте.

Једна Кинескиња је 2016. године родила бебу која је имала 31 прст на рукама и ногама. Њен дечак Хонг Хонг имао је 15 прстију на рукама и ногама. Будући да мајка 12 прстију на рукама, код дечака је реч о наследној полидактилији.


Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas