Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОПРЕЗ! Срчани проблеми могу да се наслуте по прстима

НАША тела су попут савршених детектора за стање здравља, а руке, између осталог, могу да послуже као одличан показатељ тог стања.

1696365218_ruke-prsti-saka-foto-Profimedia.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Промене у боји коже, стању ноктију, отицању шака при температурним променама, које се манифестују знојним или хладним длановима, све су то могући знаци здравствених проблема, пише зивим.хр.

Иако се проблеми са рукама често јављају услед напора, радних повреда или вежбања, неки озбиљнији проблеми могу указивати на реуматоидни артритис, ендокардитис (болест срчаних залистака изазвана бактеријама) или дијабетес.

Квржице на прстима – Ослерови чворићи

Проблеми са зглобовима, рукама и прстима су чести и често су резултат понављајућих активности, повреда или спортских повреда, кажу стручњаци.

Међутим, постоје стања на која треба посебно обратити пажњу.

Ако приметите црвене или љубичасте квржице на прстима, које су болне, то може указивати на Ослерове чвориће, симптом ендокардитиса – истичу стручњаци.

Ови чворићи обично се појављују на јагодицама прстију, су мекани и имају љубичасто-ружичасту боју, а средина им је светлија.

Поред видљивих квржица, могу се појавити и симптоми као што су грозница, дрхтавица, знојење, бол и губитак апетита. Такође, могуће је крварење испод ноктију и отицање стопала, ногу или стомака.

Шкљоцави прсти – Стенозирајући теносиновитис

Још један симптом који треба пажљиво пратити су шкљоцави прсти.

Ако осетите да прст застаје или да је покрет болан приликом савијања и исправљања руке, то може указивати на стенозирајући теносиновитис.

Ово стање настаје због задебљања тетиве и њеног омотача, што доводи до стезања тетива два мишића.

Такође, могућа је и упала синовијалног омотача који обавија унутрашњост зглоба и лучи течност која преноси хранљиве материје до хрскавичавих ткива зглоба.

Ако се појави упала, што доводи до повећаног протока крви кроз оштећени зглоб, долази до повећања количине синовијалне течности. Будући да та течност садржи негативне ензиме, она може оштетити зглоб.

Главни узроци овог стања могу бити реуматоидни артритис, гихт, лупус и друга обољења.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas