Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Смањите ниво стреса у четири корака: Слушајте себе и научите да кажете "не"

Савремени начин живота доноси пуно изазова и стреса

1677151376_shutterstock_295640363.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Разне ситуације на послу, у превозу, породичне обавезе, различити задаци, све ово утиче на ваше ментално здравље и расположење. Када сте под притиском и подложни сте стресу, препотерећени сте, то може неповољно утицати на ваше тело, ум и дух. Зато је важно да свакодневно покушавате да смањите ниво стреса и да се ослободите напетости:

Начини да се смањи ниво стреса у вашем животу

Дајте предност бризи о себи

Изузетно је важно водити рачуна о себи. Време посвећено вама и брига уложена у вас помажу да се изнутра смирите и припремите за дан који је пред вама. То је здрава потреба коју свака особа треба да има. Постоје основне рутине, укључујући рутине личне хигијене, рутине вежбања, рутине за оброке, време посвећено интересовањима, време које проводите сами да бисте напунили батерије. Искористите ритуале за опуштање како бисте смањили стрес и анксиозност. Зато започните дан бригом о себи. Пре него што уадите било шта друго, одвојите неколико минута само за себе и своје благостање.

Боље планирајте своје задатке

Ако вас напоран распоред оптерећује, рационализујте своје време сваки дан и дајте приоритет дневним активностима. Такав начин планирања вам заиста може помоћи. Насупрот томе, ако приметите да је ваш распоред пун ствари, покушајте да се ослободите свега што сматрате да је непотребно. Направите листу ствари које бисте могли да избаците из распореда и замените их стварима које вам доносе мир и смиреност.

Научите да кажете НЕ

Запамтите, можете да кажете НЕ и да се не осећате кривим. Стрес долази од осећаја да морамо да урадимо све за свакога, а ако одбијемо, имамо осећај да ћемо друге изневерити. Међутим, какви смо ми ако прихватимо нешто што не желимо, ми онда играмо против себе, а и пред другима се представљамо лажно. Зато будите искрени и кажите НЕ када то заиста мислите. Ако некога љубазно одбијете, особа која вас поштује заиста ће вас разумети.

Поставите границе

Овај савет се односи на способност да кажете "НЕ" људима када нешто не желите да урадите. Границе су концепт који вам може помоћи да останете разумни и да имате здраве односе. Имате право да поставите границе не само око свог физичког тела и простора, како бисте одржали своју унутрашњу равнотежу, већ и када су у питању ваше време и енергија. Ниједна друга особа не може одлучити како ћете проводити своје време и у шта ћете улагати своју енергију. Морате поставити личне границе и поштовати их. Размислите да ли особе које их крше заслужују да буду део вашег живота.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas