Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
интересантно

Смањује упале, боље спавамо, више енергије... Шта нам све доноси ШЕТЊА ЗИМИ?

Зашто би сви требало да се више активирамо?

1608459409_Depositphotos_233650378_s-2019-1-.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Често чујемо да је хладноћа добра за наше здравље, али знате ли које су то тачно бенефиције које наше тело и ум имају од ниских температура?

Имамо више енергије

Желите ли да пуцате од енергије? Изложеност нижим температурама, на пример шетња по хладноћи, испуниће вас енергијом и бићете енергични још сатима након што се вратите у топло. Да би хладноћа имала такав учинак, не морате дуго да јој будете изложени. Довољно ће бити и неко кратко време – зато отиђите на брзо ходање.

Прочитајте још: Певајте, читајте и дружите се: И неће вас болети глава!

Хладноћа подстиче сагоревање калорија у смеђем масном ткиву

Смеђе масно ткиво производи топлоту и сагорева масноће, а код беба служи за регулисање телесне температуре. Код одраслих се смеђе масно ткиво налази у мањим количинама.

Боље спавамо
Људи који пате од несанице имају вишу телесну температуру, па ће спавање у лагано расхлађеној просторији, на идеалној температури од 16 до 20 степени Целзијуса, помоћи да боље спавају и они који пате од несанице, али и сви други.

Мозак нам ради боље

Доказано је да по високим температурама људи много ређе доносе веће, сложеније одлуке. Топло време брже исцрпљује наше резерве глукозе, а како глукозу користимо у менталним процесима, њен недостатак утиче на нашу способност доношења одлука.

Због чистијег ваздуха боље дишемо

Јесен и зима требало би да значе опроштај од лошег квалитета вазуха уобичајеног у пролећним и летним месецима, али пракса доказује другачије. Ипак, да не буде све тако црно, труди се природа ван насељених места. Због свежег, чистог ваздуха ово доба године идеално је за боравак у природи, дуге шетње и дубоко дисање. Ако имате где, не оклевајте, већ пожурите по своју дозу свежине.

Прочитајте још: Ако хоћете да вратите ПОВЕРЕЊЕ драге особе треба да урадите само ЈЕДНУ ствар

Савршене температуре за трчање

Јесте ли се икада питали зашто се маратони одржавају у касну јесен? То је зато што је по нижим температурама лакше и пријатније трчати. Трчање по топлом и влажном времену делује врло исцрпљујуће на наше тело. Истраживања су такође доказала да по хладноћи трчимо брже, што значи да у краћем времену можемо да сагоримо више калорија. И не заборавите да се обучете слојевито!

Фото: Депосит

Хладноћа смањује упале и тера инфекције
Упала мишића често се ублажује стављањем леда на отечено и болно место. А исти учинак имају и ниске температуре ваздуха. Многи атлетичари у лечењу упала и повреда користе криотерапију, односно терапију ледом, што значи излагање екстремно ниским температурама. Боравак напољу чини нас отпорнијим. То је зато што се број ћелија које се боре против инфекција заправо повећа када боравимо на хладноћи.

Осећамо се боље у сопственој кожи

По хладном времену не морамо да се бринемо о томе како изгледамо у бикинију, што нам заправо подиже самопоуздање. То је такође доба године када размишљамо о вежбању због доношења новогодишњих одлука.

Више ценимо дане који долазе

Истраживања су показала да људи који живе у подручјима где је увек топло и сунчано заправо нису срећнији од других. Људи су најбољег расположења након дужег раздобља хладнијих и тмурнијих дана. Зато, радујте се јер топли и сунчани дани опет ће доћи.

Прочитајте још: Како бисте ви поступили у овој ситуацији? Погледајте најбоље давање отказа икада (ВИДЕО)

По хладноћи нема инсеката

Ниске температуре убијају инсекте као што су комарци, што значи да не морате да се браните од тих ситних напасника који могу и болести да пренесу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas