Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Научници закључили: Током вруће КУПКЕ смањује се НИВО ШЕЋЕРА у крви и губе се КАЛОРИЈЕ

Научна истраживања су доказала да је добро купати се у врућој води.

1631035085_woman-465577_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Туширање је свакако брже, једноставније и практичније, уз брзи ритам живота који сви водимо, али понекад треба направити паузу и опустити се, сматрају научници који су из једног спроведеног истраживања закључили да врућа купка сагорева калорије,

Научници са Универзитета Лафборо и Лечестер у Уједињеном Краљевству објавили су податке који указују на то да врућа купка може сагорети калорије и значајно смањити ниво шећера у крви.

Прочитајте још: ДВА битна разлога због којих треба попити ШОЉУ МЛЕКА пред СПАВАЊЕ

Показало се да време проведено у врућој кади смањује ниво шећера у крви за 10 посто више него вожња бициклом. Осим тога, резултати су показали да врућа купка сагорева око 126 калорија на сат.

"Открили смо да су учесници истраживања који су се купали у врућој купки имали у просеку 10 посто нижу количину глукозе наспрам оних који су вежбали, што је било потпуно неочекивано", објашњава др Стив Фолкнер из Националног института за здравствена истраживања Лечестер-Лафборо, и додаје:

"Количина шећера у крви која нам расте након оброка један је од показатеља ризика за болести попут развоја дијабетеса типа 2, па његово снижавање може бити добро за наше здравље."

Наравно, то не значи да би врућа купка икада могла заменити укупни утицај вежбања и телесних активности, али ипак пружа неке здравствене предности осим редовног топлог, опуштајућег туширања.

Наиме, врућа купка подстиче знојење тела, а знојењем се калорије топе, и избацују се токсини из тела. 

Врућа купка решава и проблеме са несаницом

Уколико имате проблема с несаницом, урањање у топлу купку пре одласка на спавање, биће вам врло корисно јер купка подстиче релаксацију, па ћете самим тим много лакше заспати, јер ћете се осећати опуштеније.

Врућа вода повољно утиче на температуру тела и подстиче производњу мелатонина који позитивно утиче на сан.

Подаци указују на то да врућа купка изазива нешто у нашим телима што се назива "реакција топлотног шока". Исто то се догађа и кад вежбате, када се мишићи загревају, преноси "Your Tango".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas