Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊА

Шокантно: Не терајте ЛЕЊЕ људе да раде, јер се (НЕ)ЋЕ променити?

Због чега је неко вредан и савестан, а неко други лењ и неодговоран?

1625999357_Depositphotos_305048608_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Питање за истраживање навело је научнике са Универзитета Вандербилт у америчком Нешвилу да дођу до одговора. Они су покушали да открију прави разлог због којег су неке особе вредне и мотивисане да стално нешто раде, док друге вешто избегавају сваку већу, сложенију обавезу и склоне су ленчарењу и излежавању.

Прочитајте још: Некада су ожењени МУШКАРЦИ живели дуже, а сада се САМЦИ боље хране?!

У истраживању је учествовало 25 волонтера од 18 до 29 година. Научници су испитаницима детаљно снимали мозак и пратили његове активности у тренутку када им је понуђено да за одређену новчану накнаду обаве конкретан посао.

Ленштине и вреднице немају исти мозак!

Допамин утиче на мотив
Резултати анализа су показали да хемијске супстанце, пре свега допамин, које се луче у појединим подручјима мозга, могу значајно да утичу на ниво мотивације.

Тако се код вредних особа, које се не плаше тешког рада и никада им није проблем да се изнова излажу напорима, допамин појачано ослобађа у деловима мозга који су заслужни за одређивање нивоа мотивације.

Вредни људи су срећни када раде и имају резултате.

Насупрот томе, код особа склоних ленчарењу и нераду, ова супстанца се појачано ослобађа у деловима мозга који су одговорни за осећања и процену ризика. И ту је суштинска разлика.

Прочитајте још: Радила је као баштован на гробљу, а сада прави накит од људских остатака и има снажан разлог за то! (ФОТО/ВИДЕО)

Лењи људи ће помоћи излечењу депресије

Како су резултати и неких претходних истраживања показали да допамин стварно игра важну улогу када је реч о мотивацији, амерички научници су сада добили корисне информације о томе где и у којој количини се он ослобађа у мозгу вредне и лење особе. То им је послужило за даље студије.

Прочитајте још: Стари-нови ТРЕНД: Кендал Џенер и Гвинет Палтроу носе папуче какве до јуче нико не би обуо! (ФОТО)

- Ови резултати могу да помогну у лечењу неких менталних проблема, као што су депресија или поремећај пажње - тврди вођа истраживачког тима др Мајкл Тредвеј.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas