Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

СРЕЋА траје кратко, друго осећање је ПРАВА СТВАР

Често срећу поистовећујемо са задовољством.

1598693470_Depositphotos_12765221_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Када остваримо одређене циљеве мислимо да смо срећни, међутим то само доприноси нашем осећају задовољства. Реч је о потпуно различитим осећањима, а оно што им је заједничко је ужитак и радост.

Прочитајте још: Да ли знате како је настао ЧУВЕНИ СИМБОЛ дигиталне комуникације? Ово је кратка историја „СМАЈЛИЈА“ (ВИДЕО)

Истраживања су показала да се реч срећа најчешће користи у опису нечије личности, где се појединац карактерише као срећна особа. Дефиниције су различите, а амерички клинички психолог и терапеут Џенифер Гутман објаснила је разлику између ова два појма:

- Срећа се јавља кад осетите нешто посебно што вам доноси радост. Тада се ослобађа неуротрансмитер допамин и подиже нам расположење. Али такво расположење није дуготрајно. Задовољство је дугорочнији осећај који утиче на расположење, док је срећа тренутно стање.

Задовољство је дуготрајнији осећај од среће.

Задовољство је осећај који можемо да искусимо у дужем временском периоду, а резултат тога је "колекција" животних искустава и проживљених емоција. Гутманова каже да је задовољство уравнотеженије и дугорочније стање јер не зависи од неуротрансмитера.

Многи се вероватно питају шта је важније? Психолог Џенифер Гутман истиче да се срећа и задовољство преплићу и већина осећа задовољство у свакодневном животу, па оно понекад прерасте у срећу. Срећа је достижна али краткотрајна.

Прочитајте још: Избор кафе описује ваш карактер: Ову врсту конзумирају психопате

Задовољство животом се често повезује са позитивним психичким и менталним стањем, и доприноси здрављу целог организма. Друга истраживања показују снажне особине личности повезане са великим животним задовољством. Другим речима, ако сте свесни осећаја задовољства, то вас може усмерити на позитиван пут.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas