Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта треба да урадите са СВЕЋОМ ПОСЛЕ СЛАВЕ? Постоје два обичаја која треба да испоштујете

Ево како треба да угасите славску свећу

1698313168_Foto-Shutterstock-slavska-sveca.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

У сезони слава многи имају дилему шта би требало да ураде са славском свећом када дан славе прође. Такође, многи не знају на који начин би требало угасити свећу – да ли на уобичајен начин или постоји одређено правило које би требало поштовати како “не би наљутили свеца”.

Најбоље је да славска свећа буде од правог воска, јер се он спорије и равномерније топи. Дужина свеће зависи од материјалних могућности домаћина, а најчешће у црквеним продавницама нуде оне од 50 до 60 центиметара.

Свећу можете да украсите папирним украсом, који је уједно и заштита да восак не падне на столњак. Последњих деценија обичај је да се на свећу залепи сличица свеца заштитника.

Обичаји налажу да домаћин упали славску свећу непосредно пред резање колача. Пре него што то учини, требало би да се прекрсти, помоли, помене Бога и свеца којег слави, пољуби свећу и онда је упали.

Славска свећа требало би да гори током целог дана. Када домаћин жели да је угаси, требало би да се прекрсти, узме чашу са вином, из ње захвати мало вина и сипа уз фитиљ свеће. Вино ће лагано угасити свећу.

Многе домаћице после обележавања славе одлажу славску свећу у фиоку и пале је приликом заједничких породичних молитви током године. Друге, пак, чувају свећу и пре наредне славе носе је у цркву и пале пре литургије. Оба обичаја су исправна.

Славску свећу, можете, такође палити и када свештеник буде долазио у дом да свети водицу пред Ускрс, али и када вам наиђу тешки тренуци у животу, па желите да се помолите свом свецу заштитнику и пронађете душевни мир, пише Телеграф.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas