Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта узрокује новогодишњу депресију? Све чешћи проблем

Шта узрокује новогодишњу депресију, како се ослободити од лоших осећања током празника и пробудити мир и радост

1671016061_shutterstock_1836507595.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако је за многе Нова година период радости, славља и доброг расположења, неке особе се током овог периода могу суочити са депресивним расположењем. Постоји више разлога зашто бисмо се осећали лоше, незадовољно или тужно док око вас влада празнична еуфорија - ово су само неки од њих:

  • Стрес је главна компонента празничног нерасположења. Стрес повезан са куповином поклона, прављењем великих вечера и присуством забавама може постати огроман.
  • Велика очекивања такође изазивају лоша осећања, посебно ако не можете да их испуните.
  • Финансије изазивају велику забринутост у ово доба године, посебно када су у комбинацији са очекивањима куповине поклона.
  • Туга се често појачава на празницима, посебно ако сте изгубили блиску особу или сте недавно раскинуливезу, одвојени сте од људи које волите.
  • Хладније време и краћи дани могу изазвати сезонскудепресију.

Прочитајте још: Истраживање дало занимљиве резултате: Људи који НАМЕШТАЈУ КРЕВЕТ кад устану срећнији од оних који то не чине

Једна од ствари коју не треба занемарити јесу незадовољство собом и неостварени снови и планови. Крајем година се обично осврћемо иза себе и пресипитујемо шта смо постигли, шта смо могли боље, а то код неких особа може изазвати депресивно расположење. Психолошкиња Јулија Никас објашњава да ако човек није урадио све што је желео, то може довести до разочарања.

Она напомиње да је важно да научимо како да правилно сумирамо резултате и одговоримо себи на питања шта треба другачије урадити следеће године, шта променити. Важно је освестити да ништа није изгубљено, већ да малим корацима, без оптерећења, можете постићи оно што желите.

Једно од најбољих решења јесте да размишљате о својим достигнућима, а не о ономе што сте пропустили. Рефлексија може бити корисна ако то урадите како треба. Направите листу онога што сте постигли, не мислите да су то ситнице, јер су сутнице често најкрупније ствари. Најважније од свега, избегавајте да се поредите са другима. Живот није такмичење. Фокусирајте се на себе, своја достигнућа, области које треба побољшати и тип особе какав желите да будете, без обзира на друге.

Прочитајте још: Овом типу личности припада само 4% људи: Пет кључних особина

Ако сте нерасположени и недостаје вам мало чуда и магије, повежите се са људима, излазите, изађите из своје зоне комфора, идите на новогодишње догађаје и представе, слушајте музику која вас радује, гледајте лепе филмове и избегните негативне вести. Уколико осећате симптоме депресивног расположења, разговарајте са стручњаком у виду психолога и психотерапута и усвојите важне смернице и алате за побољшање и очување менталног здравља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas