Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Студија која траје више од осам деценија даје одговор на питање - ШТА НАС ЧИНИ СРЕЋНИМ?

Студија је започета давне 1938. године и траје до данас, а први испитаници су били студенти са Харварда и сиромашна деца Бронкса

1689679378_shutterstock_2174732219.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Људи цео живот јуре за новцем и славом, али праву срећу доносе једино добри односи с блиским особама, показало је најдуготрајније истраживање људске добробити икад рађено у свету, а које траје од 1938. до данас, описано је у књизи "Добар живот" двојице професора с Харварда.

Професори Роберт Валдингер и Марк Шулц са Харварда у књизи "Добар живот" представљају резултате истраживања која су у почетку обухватила 724 учесника и до данас се проширила на више од 1.300 њихових потомака у три нараштаја.

Књига на око 350 страница кроз десет поглавља говори о томе шта чини добар живот, зашто су односи важни, о социјалним вештинама и о окружењу с пријатељима, породицом и на послу.

Почетној групи од 268 студената повлашћеног друштвеног статуса с најстаријег америчког универзитета и једног од најутицајнијих у свету, Харварда, истраживачи су додали 456 дечака из сиромашног дела Бостона, двоструко дискриминисаних неимаштином и усељеничким статусом њихових родитеља, како би покушали да упореде њихове животе и сазнају шта ће их одвести на прави пут.

Фото: Схуттерстоцк

Истраживање је могуће свести на закључак да квалитетни односи чине људе здравима и срећнима и да су друштвене везе заиста добре за људе, а да их усамљеност убија. Међутим, горка је истина да људи тешко схватају шта је добро за њих и често мисле да је то нешто попут одредишта након ког престају сви проблеми.

"Ми смо само људи, хтели бисмо брзо решење", кажу аутори, психијатар и психоаналитичар Валдингер и психолог Шулц, и додају да је срећа осећај да наш живот вреди и да има смисла и сугеришу да је бољи израз за њу благостање.

"То није одлука коју доносимо само једном у животу, него је питање избора које се понавља из секунде у секунду, из недеље у недељу, из године у годину и свако за себе треба да тражи срећу", сматрају.

Томе може помоћи учење деце социјалним вештинама, нарочито данас када влада технологија и околности попут пандемија, закључују и напомињу да свако од нас сваког тренутка и у било којем добу живота може кренути у потрагу "за срећом".

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas