· · Коментари: 0

ТЕСТ ЛИЧНОСТИ: Четри питања која ће вам открити каквог сте менталног здравља

Одговорите себи на четири једноставна питања и сазнајте да ли је ваше ментално здравље нарушено

1657618613_razmisljanje.jpg
Фото: унспласх.цом

Хроничан стрес, анксиозност, депресија, изазови су са којима се суочавају бројни људи. Ментално здравље је изузетно важно, а када приметите прве знаке да је нарушено, неопходно је да се консултујете са психологом и психотерапутом. Овакве симптоме никада не треба игнорисати, ментална хигијена је неопходна за здрав, срећан и квалитетан живот сваког појединца.

Прочитајте још: Баба Јока кроз сузе признала: "НА ПЕТРОВДАН сам пре 10 година тешко згрешила, због чега сам патила и испаштала"

1. Како се моје понашање променило током кратког или дужег одмора?

Када приметите да се ваше понашање нагло променило у претходних неколико дана, недеља, месеци, то је разлог за узбуну. Некада сте ишли на планинарење, састајали се са пријатељима, бавили се спортом и плесали, а сада седите ћутке код куће, умотани у ћебе?

Да ли се осећате одморно после одмора или се током викенда осећате још лошије све док не дође до понедељак (или други први радни дан после одмора)? Да ли се плашите самоће и не прија вам када нисте окружени људима? Ако себе препознајете у овим ситуацијама, постоји ризикод депресивног расположења за које је неопходно консултовати се са стручњаком.

2. Шта чешће говорите: "Да" или "Не"?

Да ли сте вољни да прихватите позиве пријатеља или понуде да одете негде? Научите нешто ново, пробате или видите нешто занимљиво? Или све чешће одбијате предлоге и прилике и закључавате се код куће, само да не бисте напустили зону комфора?Ово је сасвим у реду ако вам прија самоћа и осећате у њој мир и хармонију. Али ако стално избегавате контакте, то може бити сигнал да нешто потискујете. Ако се особа сама крије од целог света како би патила и бринула о својој анксиозности и страховима (или само седела и не осећала ништа) - то је јасан симптом менталних проблема.

3. Наведите нешто што вам доноси право задовољство?

Колико ствари или активности можете ођедном, без пуно размишљања, да набројите? Одсуство нормалне људске радости , могућности уживања у животу, другим људима и неким врло једноставним стварима је јасан разлог да се посети специјалиста. Када особу ништа не радује и ништа јој не доноси задовољство, ово може бити један од првих симптома депресије. 

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: "Забадава" или "за бадава? Многи греше код ове речи

4. Какву особу видите у огледалу?

Ако не можете себи јасно да одговорите на ово питање, питајте своје најмилије. Будите спремни на неочекивана , можда чак и нека непријатна признања. Ако више њих каже да вас је у последње време веома тешко препознати, можда се неке промене заиста дешавају на психичком нивоу, а у том случају најбоље је поразговарати са специјалистом.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.