Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Сутра се слави СВЕТИ САВА: Ево када је проглашен школском славом - његови путокази налазе се у сваком времену

Искористио је познавање света да побољша своје отечество

1674729327_shutterstock_693508492-Sveti-Sava-naslov.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Сам Свети Сава унео је толико новина у српску духовност, културу, идентитет, да ништа код Срба није остало исто 
пре и после њега. И у легендама о њему , он учи људе новим стварима, да ору и копају, као и разним занатима.
''У вучјој земљи и вучјем времену, Сава је припитомио своју закрвљену браћу''.

''Традиција није обожавање пепела него преношење ватре'', на ову мисао је недавно подсетио Владимир Пиштало.  Скоро да нема бољег повода да опет промишљамо традицију од Савиндана. Свети Сава није био само отац српске просвете. И у легендама о њему, има пуно невероватних казивања- свети Сава је, по неким предањима био окружен вуковима, па су га називали вучјим пастиром.

Овај свети човек је пропутовао више света, од Александрије до Бриндизија, од било ког Србина пре њега. Искористио је познавање свет да побољша своје отечество. Његова достигнућа у јачању српске посебности превазилазе 
институционалне помаке.

Фото: Схуттерстоцк

Старији истраживачи сматрали су да су Свети Сава и његови следбеници од славе, чудноватог обичаја потеклог из древних времена, начинили једну од најважнијих и најлепших посебности наше духовности. Тиме су створили у свету  јединствен национални обичај око кога се може градити национални идентитет.

Свети Сава је установљен као школска слава 1840. године на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу, и слави се као заштитник школе, учитеља и ђака. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за "патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas