· · Коментари: 0
спавање

Трзање у сну: Углавном је безазлено, али некад може имати и ОЗБИЉНЕ УЗРОКЕ

Трзај у сну смо скоро сви искусили. Узроци могу бити безазлени, али и озбиљни.

1647612607_profimedia-0164702593.jpg
Фото: Профимедиа

Хипнички трзај је назив за трзај који осетите када тонете у сан. Сматра се да је њега осетило чак 70 одсто светске популације. Углавном нас трзај пробуди, али разлози за ову појаву су, углавном бенингни. Постоји доста узрока ове појаве којом се баве научници у разним земљама. Разна истраживања и испитивања дошла су до резултата могућих узрока овог мање пријатног феномена.

1. Стрес

Хроничан стрес и напетост могу бити окидачи. Зато се не препорућује гледање ствари које вас могу узнемирити пред спавање. Технике опуштања попут јоге, читања, шетње, слушања класичне музике могу вас опустити и смањити могућност да дође до трзаја који вас буде из сна.

2. Унос велике количине кофеина

О потреби ограниченог уноса кофеина нашироко се пише јер супстанце попут никотина и кофеина могу проузроковати несаницу, али и чешће трзање у сну. Зато се препоручује конзумирање 2 до 3 шољице дневно јер све више од тога изузетно негативно утиче на функционисање нашег организма.

Прочитајте још: Коло среће се окреће: МЛАДИ ПАР ОСВОЈИО ЏЕКПОТ ОД 182 МИЛИОНА ФУНТИ, А ОНДА ЈЕ УСЛЕДИЛО ИЗНЕНАЂЕЊЕ

3. Недостатак сна

Још један од могућих узрока јесте неквалитетан и недовољан сан. Ако спавате мање од 7 сати, у испрекиданим интервалима и не идете у кревет у исто време, дешава се да ваше тело не достиже дубље фазе сна. У том случају оно се не може одморити и акумулирати довољно енерегије. Недостатак сна може проузроковати и друге штетне последице, али и хипнички трзај.

4. Апнеа

Апнеа је стручан назив за нагли прекид дисања током сна, због чега се особа нагло буди и теже долази до даха. Уколико вам се ово јавља веће су шансе да ћете осетити и пропратне трзаје. Међутим, за ову појаву постоји научно објашњење - када спавамо, мишић ждрела се опушта, што понекад може довести  до блокаде ваздуха. Ово стање може бити опасно јер постоји могућност да дође до гушења, али и до других поремећаја попут јутарњих главобоља, као и болови у грлу. Стога, уколико приметите да се будите и отежано дишете током ноћи, најбоље би било да посетите лекара.

Прочитајте још: СЕЦИРАО ТЕЛА УМРЛИХ: Како је Микеланђело, највећи уметник свих времена знао толико о анатомији човека?

Поред ових узрока могу постојати и други попут синдрома немирних ногу. Ако приметите отежано дисање у сну, честе трзаје и гушење требало би да проверите са лекаром да ли је све у реду.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.