Oglas
· · Komentari: 0
spavanje

Trzanje u snu: Uglavnom je bezazleno, ali nekad može imati i OZBILJNE UZROKE

Trzaj u snu smo skoro svi iskusili. Uzroci mogu biti bezazleni, ali i ozbiljni.

1647612607_profimedia-0164702593.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Hipnički trzaj je naziv za trzaj koji osetite kada tonete u san. Smatra se da je njega osetilo čak 70 odsto svetske populacije. Uglavnom nas trzaj probudi, ali razlozi za ovu pojavu su, uglavnom beningni. Postoji dosta uzroka ove pojave kojom se bave naučnici u raznim zemljama. Razna istraživanja i ispitivanja došla su do rezultata mogućih uzroka ovog manje prijatnog fenomena.

1. Stres

Hroničan stres i napetost mogu biti okidači. Zato se ne preporućuje gledanje stvari koje vas mogu uznemiriti pred spavanje. Tehnike opuštanja poput joge, čitanja, šetnje, slušanja klasične muzike mogu vas opustiti i smanjiti mogućnost da dođe do trzaja koji vas bude iz sna.

2. Unos velike količine kofeina

O potrebi ograničenog unosa kofeina naširoko se piše jer supstance poput nikotina i kofeina mogu prouzrokovati nesanicu, ali i češće trzanje u snu. Zato se preporučuje konzumiranje 2 do 3 šoljice dnevno jer sve više od toga izuzetno negativno utiče na funkcionisanje našeg organizma.

Pročitajte još: Kolo sreće se okreće: MLADI PAR OSVOJIO DžEKPOT OD 182 MILIONA FUNTI, A ONDA JE USLEDILO IZNENAĐENJE

3. Nedostatak sna

Još jedan od mogućih uzroka jeste nekvalitetan i nedovoljan san. Ako spavate manje od 7 sati, u isprekidanim intervalima i ne idete u krevet u isto vreme, dešava se da vaše telo ne dostiže dublje faze sna. U tom slučaju ono se ne može odmoriti i akumulirati dovoljno eneregije. Nedostatak sna može prouzrokovati i druge štetne posledice, ali i hipnički trzaj.

4. Apnea

Apnea je stručan naziv za nagli prekid disanja tokom sna, zbog čega se osoba naglo budi i teže dolazi do daha. Ukoliko vam se ovo javlja veće su šanse da ćete osetiti i propratne trzaje. Međutim, za ovu pojavu postoji naučno objašnjenje - kada spavamo, mišić ždrela se opušta, što ponekad može dovesti  do blokade vazduha. Ovo stanje može biti opasno jer postoji mogućnost da dođe do gušenja, ali i do drugih poremećaja poput jutarnjih glavobolja, kao i bolovi u grlu. Stoga, ukoliko primetite da se budite i otežano dišete tokom noći, najbolje bi bilo da posetite lekara.

Pročitajte još: SECIRAO TELA UMRLIH: Kako je Mikelanđelo, najveći umetnik svih vremena znao toliko o anatomiji čoveka?

Pored ovih uzroka mogu postojati i drugi poput sindroma nemirnih nogu. Ako primetite otežano disanje u snu, česte trzaje i gušenje trebalo bi da proverite sa lekarom da li je sve u redu.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas