Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Уобичајене навике које могу да подстакну АНКСИОЗНОСТ: Неких нисмо ни свесни

Анксиозност је сасвим нормална појава, али веома непожељан осец́ај

1694862050_shutterstock_794191012.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Уобичајене мисли, понашања и радње чине да се наш аларм за анксиозност укључује чешц́е него што би требало, упућује Наташа Рејнолдс, психотерапеуткиња у Блоом Псицхологи & Веллнесс у Торонту, преноси Хуфф Пост. Зато би требало да научимо да препознамо неке генералне обрасце понашања, како бисмо што више смањили појаву осећаја анксиозности.

Црно-бело размишљање

- Уобичајени образац размишљања који није од помоц́и може се назвати црно-белим размишљањем, или такође познат као размишљање на све или ништа - објашањва Рејнолдс. Ова врста може значити да се ситуације посматрају као добре или лоше и да се не узимају у обзир сиве зоне.

- Дакле, на пример... ако сам направила грешку у мејлу, то мора да значи да сам неспособна, а и друга особа то мисли - објашњава образац понашања психотерапеут. Ове мисли могу да чак и да будуц́у комуникацију учине заиста стресном, изазивајуц́и узнемиреност сваки пут када морате да пошаљете поруку.

Избегавање

Говорец́и о потпуном заустављању нечега, терапеути кажу да је ово још једна навика која може негативно утицати на вас.

- Понашање број 1, верујем, које погоршава анксиозност је избегавање - рекла је Џенифер Андерс, психолог са седиштем у Колораду.

- Ово је заправо контраинтуитивно у односу на оно у шта вец́ина људи верује. Анксиозност постаје гора када избегавате ситуацију, место или људе који изазивају вашу анксиозност. Избегавање подстиче тај циклус анксиозности и на неки начин појачава ту телесну реакцију и погоршава анксиозност током времена.

Непрестано тражење одговора

Непрестано тражење повратних информација других људи о ситуацији или чак гуглање ваших здравствених симптома такође доприноси вашој анксиозности. Оваква понашања су позната као тражење уверавања.

Негативан "самоговор"

Испоставило се да је рец́и себи да нисте довољно добри или да нешто нец́е успети више него негативно.

- Ово је огромна ствар које многи људи нису свесни. Ове речи су често заиста оштре - много оштрије него кад бисмо разговарали са пријатељима или породицом. Заиста охрабрујем људе да обрате пажњу на речи које користе за себе. Први корак је само подизање свести о томе - саветује Андерс, преноси Хуфф Пост.

Угађање људима

Према Андерсу, угађање људима такође може да подстакне вашу анксиозност. Размислите о томе: када стално стављате потребе и мишљења других људи изнад својих, сами себи стварате нека непријатна осец́ања, укључујуц́и анксиозност.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas