· · Коментари: 0

Верници данас славе СВЕТУ ТЕКЛУ: Сматра се заштитницом жена, а на овом месту се чувају њене мошти

Српска православна црква и њени верници данас славе свету Теклу

1665061514_Untitled.jpg
Фото: WИкипедиа

Текла је имала детињство као и свака просечна девојка из тог времена. Учила се везу, кућним пословима... Ипак, када је имала 18 година отишла је на проповед апостола Павла и то јој је променило живот.

Према предању Текла је била опчињена слушајући апостола Павла три дана и три ноћи, а након тога се потпуно окренула вери.

Њеној мајци се није допала оваква одлука ћерке, па ју је тукла и изгладњивала, а када ни то није помогло, отишла је код локалног судије и тражила да Теклу спале. Судија је услишио њену жељу, међутим, на опште чуђење, откривено је да Текли ватра не може ништа.

Након тога, девојка је кренула са апостолом Павлом помажући му и проповедајући живот према Хирстовим заповестима. Међутим, то није био крај њеним невољама. Власти су је осудиле и бациле дивљим зверима, међутим, ни оне нису хтела да дотакну честиту Теклу. Пуштена је на слободу и наставила је да проповеда Јеванђеља и успела је да преобрати многе многобожце.

Прочитајте још: Да ли знате какви сте заправо? Једноставан ТЕСТ ЛИЧНОСТИ који много говори о вама

Предање каже да су локални лекари и травари постали љубоморни на Теклу и да су послали групу младића да је силује и тако оскрнаве. Света Текла замолила је Бога за помоћ и у том тренутку пред њом се отвори стена која ју је сакрила.

По предању, управо ово је и био гроб свете Текле. Верује се да ће Света Текла помоћи свима који на данашњи дан почну да раде нешто.

Света Текла сматра се “првострадалницом” међу женама и такође њиховом заштитницом.

Део мошти Свете Текле се чува у Старој српској православној цркви на Башчаршији у Сарајеву

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.