Oglas
· · Komentari: 0

Vernici danas slave SVETU TEKLU: Smatra se zaštitnicom žena, a na ovom mestu se čuvaju njene mošti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetu Teklu

1665061514_Untitled.jpg
Foto: WIkipedia
Oglas

Tekla je imala detinjstvo kao i svaka prosečna devojka iz tog vremena. Učila se vezu, kućnim poslovima... Ipak, kada je imala 18 godina otišla je na propoved apostola Pavla i to joj je promenilo život.

Prema predanju Tekla je bila opčinjena slušajući apostola Pavla tri dana i tri noći, a nakon toga se potpuno okrenula veri.

NJenoj majci se nije dopala ovakva odluka ćerke, pa ju je tukla i izgladnjivala, a kada ni to nije pomoglo, otišla je kod lokalnog sudije i tražila da Teklu spale. Sudija je uslišio njenu želju, međutim, na opšte čuđenje, otkriveno je da Tekli vatra ne može ništa.

Nakon toga, devojka je krenula sa apostolom Pavlom pomažući mu i propovedajući život prema Hirstovim zapovestima. Međutim, to nije bio kraj njenim nevoljama. Vlasti su je osudile i bacile divljim zverima, međutim, ni one nisu htela da dotaknu čestitu Teklu. Puštena je na slobodu i nastavila je da propoveda Jevanđelja i uspela je da preobrati mnoge mnogobožce.

Pročitajte još: Da li znate kakvi ste zapravo? Jednostavan TEST LIČNOSTI koji mnogo govori o vama

Predanje kaže da su lokalni lekari i travari postali ljubomorni na Teklu i da su poslali grupu mladića da je siluje i tako oskrnave. Sveta Tekla zamolila je Boga za pomoć i u tom trenutku pred njom se otvori stena koja ju je sakrila.

Po predanju, upravo ovo je i bio grob svete Tekle. Veruje se da će Sveta Tekla pomoći svima koji na današnji dan počnu da rade nešto.

Sveta Tekla smatra se “prvostradalnicom” među ženama i takođe njihovom zaštitnicom.

Deo mošti Svete Tekle se čuva u Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji u Sarajevu

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas