Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШЕСТ АКТИВНОСТИ ЗА ОДРЖАВАЊЕ МЕНТАЛНЕ КОНДИЦИЈЕ: Сачувајте бистрину и оштроумност и у позним годинама

Осим тела, важно је вежбати и ум како би остао у форми и у позним годинама

1676377415_shutterstock_1757458958.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Неколико научних студија откриле су методе које помажу да мозак остане активан и у позним годинама.

Испробајте ових шест метода како би вам мозак остао “виталан” и како бисте сачували његово здравље.

1. Аеробне вежбе снабдевају мозак кисеоником

Ходање, трчање, плес, пливање и вожња бицикла су примери одличних аеробних вежби. А управо су то вежбе које могу помоц́и телу у формирању нових неурона који побољшавају стање и могуц́ности централног нервног система.

Како су то урадили? Једноставно: такве вежбе побољшавају циркулацију крви у свим органима тела, не заобилазец́и мозак. Поред тога, они помажу у јачању зидова постојец́их крвних судова и промовишу формирање нових. Побољшавајуц́и циркулацију крви у мозгу, побољшавате и његово снабдевање кисеоником, што помаже у стварању нових неурона у мозгу.

2. Чешће кретање покреће неуроне у мозгу

Нека истраживања спроведена на животињама са активним животним стилом показују да ако активније „покрец́емо ноге“, то такође може убрзати процес повец́ања броја неурона у регионима мозга одговорним за памц́ење и учење.

Што се чешц́е крец́ете, то је интензивније формирање неурона у мозгу. И то је сасвим логично, јер свако ходање стимулише мозак, јер он мора да обрађује информације о свету око себе, извлачи закључке из тога, и истовремено запамти да се крец́е у правом смеру.

3. Вежбајте не само своје тело, вец́ и ум

Медитација, јога, вежбе свесности које холистички јачају тело и ум, у великој мери побољшавају способност мозга да обавља задатке и доноси одлуке и стимулишу многе друге делове мозга.

4. Настојите да се храните што здравије

Научници су дуго тврдили да су масне киселине попут омега-3 изузетно важне за правилно функционисање мозга. Они су активно укључени у одржавање тонуса и обнављање подручја мозга одговорних за памц́ење и учење нових ствари (кора великог мозга и хипокампус). Али мозак није у стању да сам производи омега-3, због чега их морате укључити у своју исхрану.

Тренутно постоји велики број научних студија које доказују да конзумирање хране која садржи довољне количине омега-3 киселина не само да успорава одумирање неурона, вец́ и подстиче стварање нових. И такође побољшавају расположење. Када нивои масних киселина у вашем телу падну испод нормалног, вец́а је вероватноц́а да ц́ете бити склони депресији и поремец́ајима спектра анксиозности.

Такође је важно осигурати да ваша исхрана буде богата влакнима, воц́ем и поврц́ем. Све ово доприноси здрављу вашег гастроинтестиналног тракта, који ствара здраво окружење за симбиотске микроорганизме који живе у њему.

5. Пишите

Објављени 2018. године, резултати студије у којој су научници мерили обим мозга најкреативнијих и најзанимљивијих писаца данашњице показали су да у поређењу са обичним људима, они имају знатно више сиве материје (а самим тим и више неурона) у областима мозга одговорним за креирање, организација и анализа идеја.

Другим речима, све области у које морате бити укључени да бисте написали добру (или барем пристојну) књигу. А креативни писци, морају да користе мозак у задацима који развијају дугорочну меморију.

6. Искористите своју креативну страну

Чак и ако писање дугих текстова није ваша јача страна, преостаје вам цртање, аматерско позориште, измишљање и многе друге креативне активности, а све то може побољшати ваш мозак.

Креативност је једна од ствари на коју ваш мозак троши највише енергије, а самим тим и једна од ствари која га највише стимулише. Креативност је карактеристична за човечанство у целини, јер је од давнина доприносила његовом развоју.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas