Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљивост

Застрашујуће и мистериозне ствари које нам се дешавају док спавамо

Уместо релаксације и опуштања, сан нам може донети и стрес.

1645536541_girl-g4fc2d1dd7_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

После напорног дана, сви се радујемо ушушкавању у топли кревет. Сан има функцију да нас релаксира и омогућава нам да акумулирамо енергију за сутрашњи дан. Али, то баш и није увек тако - у сну нам се могу догодити и бројне застрашујуће ствари и сигурно се питате шта нам се све може догодити док спавамо?

1. Синдром експлодирајуће главе

Ово се дешава када се особа пробуди услед "снажне експлозије" у глави коју осети, а коју могу да прате  звукови или бљесци. Ако сте доживели ово не брините, није опасно, само је искуство застрашујуће.

Прочитајте још: Лепотом је освојила свет, а њен живот био је мрачнији од самог ПАКЛА: Ово је најтрагичнија судбина у свету моделинга ИКАДА

2. Апнеа

Апнеа је стручан назив за нагли прекид дисања током сна, због чега се особа нагло буди и реже долази до даха. Међутим, за ову појаву постоји научно објашњење - када спавамо, мишић ждрела се опушта, што понекад може довести  до блокаде ваздуха. Ово стање може бити опасно, нарочито по старије људе и хроничне болеснике.

3. Снови који нам се изнова понављају

Добар део популације доспео је у ову ситуацију. Многим људима у снове долазе исти људи, слике, облици или ситуације. Психолози верују да су овакви снови повезани са нашим свакодневним животом, а нарочито проблемима са којима се нисмо суочили. Стога се верује да нам ови снови долазе као вид "подсећања" да треба да се суочимо са њима и да их решимо.

4. Парализа сна

Ово стање се дешава када се особа  у сред ноћи пробуди из сна са осећајем да не можете да се померите или проговорите. У том тренутку Ваш ум је будан, али тело није. Овакво стање често је пропраћено и другим халуцинацијама. У античко доба је ово стање тумачено као опседање злих духова, а постоје веровања да се парализа сна чешће дешава атеистима.

Наука је дала објашњење овог феномена: док спавамо мишићи нам се не померају, односно мишићи су неактивни, а до описаног стања долази када нам се мозак укључи, тј. када се пробудимо, а мишићи не испрате ту активност у датоммоменту. Статистика говори да је око 7 % људи доживело ово искуство барем једном.

Прочитајте још: Преживела је пад авиона са 10.000 метара: Ево како је Весна Вуловић избегла смрт

5. Причање у сну

Особа која прича у сну није свесна ове радње. Ово је врло чест феномен који, према проценама стручњака, траје око 30 секунди и чешћа је појава код мушкараца и у дечијем узрасту. Сматра се да је окидач за ову ситуацију стрес, и да особа на овај начин у сну пружа отпор оном што је на јави мучи.

6. Осећај пропадања

Стање које смо готово сви доживели и које се углавном јавља пре него што утонемо у сан. Већина том приликом осети "као да пропада" све док се не тргне из сна. Објашњење овог феомена је мало језиво: с обзиром да је спавање заправо слично умирању - мишићи постају неактивни, успорава се срчани ритам и дисање, мозак се уплаши од тог стања и шаље овај импулс пропадања као врсту проверу.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas