Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због чега не треба да намештамо кревет чим устанемо? Осам савета да постељина увек буде свежа

Савети који се односе на одржавање хигијене кревета би могли да вас изненад?

1690812685_shutterstock_1795610083.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Колико често треба да перете постељину? Одржавање хигијене кревета у којем проводите око 8 сати свакогд ана и постељине је важно за здравље, али учесталост прања зависи од разних фактора. Међутим, постоје начини да ваш кревет буде леп, свеж и чист како бисте мало продужили време између прања (или једноставно учинили своје спавање удобнијим).

Стручњаци из познате компаније која се бави продајом и производњом душека, поделили су 8 трикова који ће вам помоћи да ваш кревет буде чист. Ови савети ће вам помоћи да постељина и душеци буду чисти и да уживате у свежини што је дуже могуће.

Мењајте јастучнице чешће него другу постељину

Јастучнице могу да заробе прљавштину, зној, производе за негу коже и косе које користите пре спавања, што значи да их је потребно прати чешће од чаршава и јоргана. Стручњаци препоручују мењање и прање јастучница два пута недељно, а навлаке отприлике једном недељно.

Оперите постељину на 60°Ц

Стручњаци за душеке саветују: "Постељину и пешкире треба прати на 60°Ц, јер је то препоручена температура за убијање клица. Међутим, мораћете да упарите ово прање са добрим детерџентом да бисте заштитили своју постељину и учинили је додатно меком." Неки детерџенти за прање веша могу да раде на нижим температурама, али 60°Ц се увек препоручује за постељину јер то помаже да се ослободите гриња и бактерија.

Перите јоргане и јастуке три пута годишње

"Требало би да перете своју унутрашњу постељину најмање три пута годишње, јер она упија сав ваш зној, прашину и честице коже", објаснили су стручњаци. И не заборавите да хемијско очистите узглавље кревета и оперете јастуке – они су такође део постељине са којом редовно долазите у контакт.

Не идите у кревет пре него што кожа упије крему

Изузетно је важно очистити лице пре него што одете у кревет, али такође је важно запамтити да када користите производе као што су хидратанта крема и тоници, најбоље је да их пустите да се упијају пре него што легнете на јастук (исто важи и за креме за руке и стопала ). "Постоје ствари које можете да урадите да би ваша постељина била свежа, на пример да не једете у кревету и не пуштате кућне љубимце у кревет", додају стручњаци.

Користите заштитне навлаке за душек

Употреба заштнитних навлака за кревет је неопходна да бисте га заштитили од течности, мрља и трагова зноја. Имајте на уму да, иако могу помоћи да се продужи животни век вашег душека, они не штите ваш кревет од гриња и других алергена. То значи да је изузетно важно да чистите свој душек сваких шест месеци, користећи промену годишњих доба као важан подсетник.

Проветрите ћебе

Да ли је поспремање кревета чим устанете део ваше јутарње рутине? Ако јесте, требало би да престанете са тим, инсистирају стручњаци из чувене компаније за продају душека. "Осамдесет процената гриња кућне прашине потиче од наше сопствене мртве коже, а производите је чак и када спавате. Штавише, гриње воле топлину вашег кревета, па ујутру треба да скинете јорган на 30 минута и пустите га да се проветри и охлади пре него што сложите постељину и оставите је у фиоку." Према мишљењу стручњака, ова техника ће смањити вероватноћу појаве гриња у кревету.

Не заборавите да очистите свој душек

Ова акција је најбоље поновити сваких шест месеци. Стручњаци компаније истичу: "За заиста темељно чишћење душека, које треба радити најмање два пута годишње, поспите га содом бикарбоном и оставите да одстоји два до три сата. Након овог времена, користите усисивач да уклоните соду бикарбону. Сода бикарбона ће помоћи да се душек темељно очисти, уклањајући зној и мирисе који су се временом апсорбовали у душек. Такође можете прибегавати професионалном чишћењу."

Често перите пиџаму

Ако је ово ваш једини слој одеће и носите га дуго, на пример, док радите од куће ујутру, онда је боље да га третирате као одећу коју треба свакодневно прати. Међутим, ако се пресвучете одмах ујутру и то вам је одећа само за спавање, вероватно ћете моћи да носите пиџаму неколико ноћи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas