Oglas
· · Komentari: 0

Zbog čega ne treba da nameštamo krevet čim ustanemo? Osam saveta da posteljina uvek bude sveža

Saveti koji se odnose na održavanje higijene kreveta bi mogli da vas iznenad?

1690812685_shutterstock_1795610083.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Koliko često treba da perete posteljinu? Održavanje higijene kreveta u kojem provodite oko 8 sati svakogd ana i posteljine je važno za zdravlje, ali učestalost pranja zavisi od raznih faktora. Međutim, postoje načini da vaš krevet bude lep, svež i čist kako biste malo produžili vreme između pranja (ili jednostavno učinili svoje spavanje udobnijim).

Stručnjaci iz poznate kompanije koja se bavi prodajom i proizvodnjom dušeka, podelili su 8 trikova koji će vam pomoći da vaš krevet bude čist. Ovi saveti će vam pomoći da posteljina i dušeci budu čisti i da uživate u svežini što je duže moguće.

Menjajte jastučnice češće nego drugu posteljinu

Jastučnice mogu da zarobe prljavštinu, znoj, proizvode za negu kože i kose koje koristite pre spavanja, što znači da ih je potrebno prati češće od čaršava i jorgana. Stručnjaci preporučuju menjanje i pranje jastučnica dva puta nedeljno, a navlake otprilike jednom nedeljno.

Operite posteljinu na 60°C

Stručnjaci za dušeke savetuju: "Posteljinu i peškire treba prati na 60°C, jer je to preporučena temperatura za ubijanje klica. Međutim, moraćete da uparite ovo pranje sa dobrim deterdžentom da biste zaštitili svoju posteljinu i učinili je dodatno mekom." Neki deterdženti za pranje veša mogu da rade na nižim temperaturama, ali 60°C se uvek preporučuje za posteljinu jer to pomaže da se oslobodite grinja i bakterija.

Perite jorgane i jastuke tri puta godišnje

"Trebalo bi da perete svoju unutrašnju posteljinu najmanje tri puta godišnje, jer ona upija sav vaš znoj, prašinu i čestice kože", objasnili su stručnjaci. I ne zaboravite da hemijsko očistite uzglavlje kreveta i operete jastuke – oni su takođe deo posteljine sa kojom redovno dolazite u kontakt.

Ne idite u krevet pre nego što koža upije kremu

Izuzetno je važno očistiti lice pre nego što odete u krevet, ali takođe je važno zapamtiti da kada koristite proizvode kao što su hidratanta krema i tonici, najbolje je da ih pustite da se upijaju pre nego što legnete na jastuk (isto važi i za kreme za ruke i stopala ). "Postoje stvari koje možete da uradite da bi vaša posteljina bila sveža, na primer da ne jedete u krevetu i ne puštate kućne ljubimce u krevet", dodaju stručnjaci.

Koristite zaštitne navlake za dušek

Upotreba zaštnitnih navlaka za krevet je neophodna da biste ga zaštitili od tečnosti, mrlja i tragova znoja. Imajte na umu da, iako mogu pomoći da se produži životni vek vašeg dušeka, oni ne štite vaš krevet od grinja i drugih alergena. To znači da je izuzetno važno da čistite svoj dušek svakih šest meseci, koristeći promenu godišnjih doba kao važan podsetnik.

Provetrite ćebe

Da li je pospremanje kreveta čim ustanete deo vaše jutarnje rutine? Ako jeste, trebalo bi da prestanete sa tim, insistiraju stručnjaci iz čuvene kompanije za prodaju dušeka. "Osamdeset procenata grinja kućne prašine potiče od naše sopstvene mrtve kože, a proizvodite je čak i kada spavate. Štaviše, grinje vole toplinu vašeg kreveta, pa ujutru treba da skinete jorgan na 30 minuta i pustite ga da se provetri i ohladi pre nego što složite posteljinu i ostavite je u fioku." Prema mišljenju stručnjaka, ova tehnika će smanjiti verovatnoću pojave grinja u krevetu.

Ne zaboravite da očistite svoj dušek

Ova akcija je najbolje ponoviti svakih šest meseci. Stručnjaci kompanije ističu: "Za zaista temeljno čišćenje dušeka, koje treba raditi najmanje dva puta godišnje, pospite ga sodom bikarbonom i ostavite da odstoji dva do tri sata. Nakon ovog vremena, koristite usisivač da uklonite sodu bikarbonu. Soda bikarbona će pomoći da se dušek temeljno očisti, uklanjajući znoj i mirise koji su se vremenom apsorbovali u dušek. Takođe možete pribegavati profesionalnom čišćenju."

Često perite pidžamu

Ako je ovo vaš jedini sloj odeće i nosite ga dugo, na primer, dok radite od kuće ujutru, onda je bolje da ga tretirate kao odeću koju treba svakodnevno prati. Međutim, ako se presvučete odmah ujutru i to vam je odeća samo za spavanje, verovatno ćete moći da nosite pidžamu nekoliko noći.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas