Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САМООДБРАНА

Уколико вас неко нападне, одбраните се КРАВ МАГОМ: Све тактике да се спасите насилника

Како да будете храбри, спремни, упорни, самосвесни и промишљени?

untitled-08814.jpg
Фото: Приватна архива
Oglas

Рецепт за то даје крав мага, одбрамбено-тактички борилачки систем настао за потребе израелских одбрамбених снага.

Оснивач је Ими Лихтенфелд, а његов наследник је Ејал Јанилов, који је основао организацију Krav Maga Global, којој припада и овдашњи огранак "Крав мага Србија".

Прочитајте још: Шта мислите колико калорија губите усисавањем или прањем прозора? Када видите БРОЈКЕ једва ћете чекати да чистите

Двосатни семинар самоодбране за жене у Београду воде инструкторке Ирена Исомура (координатор за жене у Хрватској) и Милица Мудринић (на истој функцији у Србији). Углавном, идеја није да се пошто-пото побијемо са нападачем, већ да прво испробамо начине да до напада и не дође, а ако дође - да нам нанесе што мању штету.

- Није нужно да се боримо физички. Многи уопште неће напасти ако покажете став. Људи су као животиње - бирају лаке мете, никада не бирају најјачег - објашњава Милица.

Ако вам се учини да сте у опасности, највероватније и јесте!

А како да знамо да смо можда некоме "на мети"? За почетак, слушајмо интуицију, која није ништа друго до хиљаде информација које пристижу у нашу подсвест: можда осетимо да неко мирише на алкохол, можда се осврће да провери да ли постоје сведоци, можда упорно иде за вама?

Други корак је да покушате да решите ствар без физичког контакта. Уколико је у питању неко ко је само припит, а ви се, рецимо, налазите у кафићу, велика је вероватноћа да ћете сукоб избећи захваљући свом помирљивом тону. Међутим, ако неко на улици упорно покушава да комуницира са вама, а ви то не желите, прво покушајте да не окрећете леђа, и реците нешто што ће га одвратити, рецимо, да вас чека супруг у колима и слично. Ако ни то не "упали", и нападач вас ухвати за руку, јасним и повишеним гласом и са усправним ставом реците нешто наредбодавно ("Пусти ме одмах!"). Тон и став су често важнији од речи.

Вежбање психе
Крав мага не заговара физичку силу, већ одбрану, па стога престајете да ударате у тренутку када приметите да је противник престао да вам узвраћа истом мером. Ипак, у свему овоме најважније је вежбање психе и што бржих рефлексних реакција. Свакако, ради се и на кондицији и снази.
Блокада, отимање и ударац коленом - три су основна начина одбране.

Уколико ни то не помогне, тек тада прелазите на физички обрачун. Осим блокаде (држање руке савијене у лакту, тако нападач не може да вас удари у главу), начина како да се "отмете" (ако сте нападнути с леђа или ако вас неко ухвати за косу) примењујете и ударце кореном шаке или "чекић" (рука је савијена у песницу, али ударате бочном страном шаке) и ударац коленом.

Где ударити? Па, најефиксније је у главу!

Где ударити? Најефикасније мете су глава (очи, нос, па врат, ако не можете нациљати баш у главу) и, наравно, гениталије, под условом да је нападач мушкарац, што је најчешћи случај.

Све више жена тренира ову вештину, како инструкторке објашњавају, зато што жене почињу да верују да могу да се обране, и - свест се мења. Не постоје ограничења у погледу година и физичке спремности, и приступ се прилагођава индивидуалним могућностима и ограничењима.

Прочитајте још: Побољшаћете циркулацију и дисање: Очувајте здравље целог тела уз помоћ вежби јапанског исцелитеља

- Оно прво што нас крав мага учи јесте да донесемо одлуку, а то се примењује на све, баш све у животу - каже Ирена.
А Милица сматра да је став оно што је "есенција":
- Захваљујући ставу, много чешће ће се догодити да жена спречи напад него да до њега дође.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas