Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МОЋ ПРИРОДЕ

Један сок смањује ризик од АЛЦХАЈМЕРОВЕ болести, а конзумира га и НОВАК ЂОКОВИЋ

Најбољи тенисер на свету недавно је поделио једну од тајни његовог јаког имунитета - сок од целера.

1644085719_novak.png
Фото: InstagramScreenShot/djokernole
Oglas

Целер је поврће познато је још од давнина. Пронађено је у Тутанкамоновој пирамиди која датира из 1323. године пре нове ере. Коришћен је у античкој Грчкој, а спомиње се чак и у Хомеровој Илијади и Одисеји. Садржи веома мало засићених масти и холестерола. У исхрани се користи корен, стабљика и лист.

Сок од целера стекао је планетарну популарност тек последње две година, када је овај хладно цеђени зелени напитак специфичног укуса и мириса означен као „течни лек“

Неизоставан је део супа, салата, чорби и варива, а сушено семе целера употребљава се као посебан зачин. Ипак сок од целера стекао је планетарну популарност тек последње две година, када је овај хладно цеђени зелени напитак специфичног укуса и мириса означен као „течни лек“. Сама биљка и њено семе садржи једињења које нутриционисти називају фитонутријентима. Она имају снажна антиоксидантна и противупална својства, за која су заслужни апигенин и лутеолин.

Прочитајте још: Смели аутфит у ОСМОЈ ДЕЦЕНИЈИ: Верица Ракочевић у џомбастим чизмама и кратком капуту изгледа као ТИНЕЈЏЕРКА (ФОТО)

Витамин К, добијен из биљака какав је целер, један од најефикаснијих у заштити од остеопорозе и прелома или напукнућа костију. Овај витамин омогућава таложење калцијума у костима и спречава стварање остеокласта, односно станица које разграђују кости. 

Препорука Новака Ђоковића

Најбољи тенисер на свету недавно је поделио једну од тајни његовог јаког имунитета. Наиме, овај врхунски спортиста сваког дана, одмах по буђењу конзумира мало топле минералне воде са лимуном и лиметом. Потом од зелених стабљика целера, у соковнику за хладно цеђење, припрема свеже цеђени сок од целера.

Прочитајте још: Здравствени бенефит ЗЕЛЕНОГ ЧАЈА за који ретко ко ЗНА: Поред регулисања МЕТАБОЛИЗМА, овај чај помаже и код АРТРИТИСА

- Овај сок је пун минерала, соли и још неоткривених елемента који чисте вашу јетру. Чини чуда, како за мене и моју жену, тако и за нашу децу. Додуше, они га не узимају чистог, већ с додатком сока од краставца или јабуке – открио је Новак Ђоковић са својим пратиоцима на друштвеним мрежама истичући да сматра да је управо овај сок кључ његовог јаког здравља.

Смањује ризик од настанка Алцхајмерове болести

Недавно спроведено истраживање показало је да особе које пију сок од стабљике целера барем три пута недељно имају 76 одсто мањи ризик од настанка Алцхајмерове болести. Наиме, ова биљка богата је лутеолином,  флавоноидом који производи природно противупално дејство које спречава болести мозга, побољшава његове когнитивне функције и штити и поспешује памћење.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas