Поједина храна нездравија је више него што мислимо
![1659013884_outcast-india-w3WAeMEBXQE-unsplash.jpg](/cache/images/a/0/1/0/5/a010517d4ec7cf6c6143cafa52a8f123d01d022b.jpg)
Све је више оболелих од деменције, односно опадања способности функција мозга које резултирају губитком памћења. Особе које пате од деменције често не препознају ни најближе, а морају бити под сталним надзором како не би изазвали неку штету или наудили себи.
Поједина истраживања дошла су до резултата да ризик од настанка ове болести могу повећати "бета-амилоидне" наслаге на мозгу, лепљиве протеинске формације које се доводе у везу са Алцхајмеровом болешћу. Храна које је пуна масноћа и холестерола највећи је кривац за настанак ових наслага.
Доктор Франсин Гродштајн, професор медицине на Харварду, сматра да се лош холестерол таложи на артеријама и да представља ризик за настанак болести срца и мозга.
Прочитајте још: Докторка објашњава: Зашто неко лако, а неко теже подноси врућину?
Студија из часописа Анали неурологије, дошле су до закључка који ово потврђује. Жене које су учествовале у овом истраживању су показале боље резултате на тестовима мишљења и памћења.
Још увек не постоји тачно утврђена веза између исхране богате засићеним и транс мастима и слабог памћења, али постоји мишљење да би она могла бити генетске природе. Поред тога, постоје и мишљења која ову теорију оспоравају.
Свакако би требало да смањите на минимум или избегавате храну пуну масти јер тако чувате здравље целог организма.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ