Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како све можемо да користимо ПЕРШУН? Гајио се још у СТАРОЈ ГРЧКОЈ И РИМУ

Першун је зачинска биљка која се користи у свежем стању током целе године, а јелима даје посебну арому.

1647525038_9a03e69570987204707a78e8f6c3c435f12b8d25.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Першун, поред специфичлног и пријатног укуса и мириса, има и бројне благодети по здравље.

Першун је је богати извор аскорбинске киселине, каротена, витамина Б1, Б3, К, фолне киселине, калијума, магнезијума, гвожђа, инулина, флавоноида, гликозида, етеричних уља. Због високог и уравнотеженог садржаја калијума и калцијума, подстиче здравље кардиоваскуларних обољења. Присуство селена у першуну чини га биљком која се успешно бори против упала. У медицинске сврхе користите се стабљика са листовима, корен и семе. Такође, ова биљка је изузетна за регулисање метаболизма, избацивање вишка течности из тела и детоксикацију.

Прочитајте још: Да ли сте знали за 12 ВРСТА МЕДА?! Сваки помаже код специфичних здравствених тегоба, ево и код којих

Зашто је добар першун?

У старој Грчкој и Риму першун се дуго гајио као украсна биљка, често су куће биле украшене зеленилом, лишће је коришћено за плетење венаца, који су крунисали победнике победнике игара. Сам Херкул се у свечаним тренуцима китио першуном. Першун је симболизовао славу и радост. У средњем веку, племените даме су допуњавале своју луксузну одећу са везама од першуна и коријандера.

Ево код којих стања помаже першун, како га користити и како делује на организам:

Помаже да смршате

Семе першуна се користи у биљном чају за губитак тежине. Да бисте то урадили, помешајте 15 г семена першуна, 40 г боквице, 15 г корена першуна, 15 г корена маслачка, 15 г листова нане. Помешајте две кашике смеше са 2 шоље кључале воде, оставите да одстоји 30 до 40 минута, филтрирајте, пијте ујутру на празан стомак.

Першун за оштрину вида

Изненађујуће користан сок од першуна, помешан са соковима од шаргарепе и целера, користи се за превенцију очних обољења. Одвар од першуна се користи као профилактичко средство за очување вида, па га је веома корисно додавати у сва јела.

Прочитајте још: Користите их свакодневно, а не знате да су они ЛЕГЛО заразе: Ово су ПЕТ најпрљавијих места у КУХИЊИ

Першун регулише ниво шећера у крви и препоручује се особама које имају инсулинску резистенцију или дијабетес.

Першун за јачање десни и освежавање даха

Сок од першуна јача десни. Ако жваћете мешавину семена першуна са цветовима лаванде, узетих у једнаким размерама, можете елиминисати лош задах.

Першун за добро расположење

Захваљујући литијуму који се налази у першуну, ова зелена биљка делује смирујуће и на нервни систем.

Першун за љубав

Верује се да одвар од першуна има благо стимулативно дејство и да је користан и за мушкарце и за жене. Поред тога, семе першуна се препоручује за употребу код упале простате и нередовног менструалног циклуса.

Першун против уринарних инфекција и код упале мокраћних канала

20 г грубо насецканог першуна прелијте са 2,5 л воде, покријте посуду и кувајте пет минута. Оставите чај да одстоји око 15 минута, процедите га и попијте током једног дана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas