· · Komentari: 0

Kako sve možemo da koristimo PERŠUN? Gajio se još u STAROJ GRČKOJ I RIMU

Peršun je začinska biljka koja se koristi u svežem stanju tokom cele godine, a jelima daje posebnu aromu.

1647525038_9a03e69570987204707a78e8f6c3c435f12b8d25.jpg
Foto: Pixabay

Peršun, pored specifičlnog i prijatnog ukusa i mirisa, ima i brojne blagodeti po zdravlje.

Peršun je je bogati izvor askorbinske kiseline, karotena, vitamina B1, B3, K, folne kiseline, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, inulina, flavonoida, glikozida, eteričnih ulja. Zbog visokog i uravnoteženog sadržaja kalijuma i kalcijuma, podstiče zdravlje kardiovaskularnih oboljenja. Prisustvo selena u peršunu čini ga biljkom koja se uspešno bori protiv upala. U medicinske svrhe koristite se stabljika sa listovima, koren i seme. Takođe, ova biljka je izuzetna za regulisanje metabolizma, izbacivanje viška tečnosti iz tela i detoksikaciju.

Pročitajte još: Da li ste znali za 12 VRSTA MEDA?! Svaki pomaže kod specifičnih zdravstvenih tegoba, evo i kod kojih

Zašto je dobar peršun?

U staroj Grčkoj i Rimu peršun se dugo gajio kao ukrasna biljka, često su kuće bile ukrašene zelenilom, lišće je korišćeno za pletenje venaca, koji su krunisali pobednike pobednike igara. Sam Herkul se u svečanim trenucima kitio peršunom. Peršun je simbolizovao slavu i radost. U srednjem veku, plemenite dame su dopunjavale svoju luksuznu odeću sa vezama od peršuna i korijandera.

Evo kod kojih stanja pomaže peršun, kako ga koristiti i kako deluje na organizam:

Pomaže da smršate

Seme peršuna se koristi u biljnom čaju za gubitak težine. Da biste to uradili, pomešajte 15 g semena peršuna, 40 g bokvice, 15 g korena peršuna, 15 g korena maslačka, 15 g listova nane. Pomešajte dve kašike smeše sa 2 šolje ključale vode, ostavite da odstoji 30 do 40 minuta, filtrirajte, pijte ujutru na prazan stomak.

Peršun za oštrinu vida

Iznenađujuće koristan sok od peršuna, pomešan sa sokovima od šargarepe i celera, koristi se za prevenciju očnih oboljenja. Odvar od peršuna se koristi kao profilaktičko sredstvo za očuvanje vida, pa ga je veoma korisno dodavati u sva jela.

Pročitajte još: Koristite ih svakodnevno, a ne znate da su oni LEGLO zaraze: Ovo su PET najprljavijih mesta u KUHINJI

Peršun reguliše nivo šećera u krvi i preporučuje se osobama koje imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes.

Peršun za jačanje desni i osvežavanje daha

Sok od peršuna jača desni. Ako žvaćete mešavinu semena peršuna sa cvetovima lavande, uzetih u jednakim razmerama, možete eliminisati loš zadah.

Peršun za dobro raspoloženje

Zahvaljujući litijumu koji se nalazi u peršunu, ova zelena biljka deluje smirujuće i na nervni sistem.

Peršun za ljubav

Veruje se da odvar od peršuna ima blago stimulativno dejstvo i da je koristan i za muškarce i za žene. Pored toga, seme peršuna se preporučuje za upotrebu kod upale prostate i neredovnog menstrualnog ciklusa.

Peršun protiv urinarnih infekcija i kod upale mokraćnih kanala

20 g grubo naseckanog peršuna prelijte sa 2,5 l vode, pokrijte posudu i kuvajte pet minuta. Ostavite čaj da odstoji oko 15 minuta, procedite ga i popijte tokom jednog dana.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.