· · Коментари: 0

Многима омиљено летње поврће: Пет разлога због којих ви већ данас требало да спремимо ТИКВИЦЕ

Високе темепратуре са собом доносе промене у избору воћа и поврћа на пијацама. Тако су нам се појавиле тиквице и ове пролећне сезоне

1653643323_vegetables-878767_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Тиквице су познате као летње тикве, а иако се често називају поврћем, ботанички се класификују као воће. Јављају се у неколико варијанти које варирају у боји од тамножуте до тамнозелене. Док тикве потичу из Америке, сорта тиквица је први пут развијена почетком 1800-их у Италији, пише Хеалтхлине.

Тиквице и здравље

Богате су витаминима, минералима и другим корисним биљним једињењима. Куване тиквице су посебно богате витамином А.

Прочитајте још: Здравствени бенефити због којих би ГРАШАК требало чешће да се нађе на нашој трпези

Богате антиоксидансима

Тиквице су богате антиоксидансима. То су корисна биљна једињења која помажу у заштити вашег тела од оштец́ења слободних радикала. Каротеноиди, као што су лутеин, зеаксантин и бета-каротен су посебно богати у тиквицама. Они могу да буду од велике користи за наше очи, кожу и срце.

Доприносе здравом варењу

Тиквице могу да подстакну здраво варење на неколико начина. За почетак су богате водом, а такође садрже и растворљива и нерастворљива влакна. Нерастворљива влакна помажу да се храна лакше креће кроз црева, додатно смањујући ризик од затвора. Растворљива влакна хране корисне бактерије које живе у вашим цревима.

Ниво шећера у крви

Тиквице могу да помогну у смањењу нивоа шећера у крви код људи са дијабетесом типа 2. Са 3 грама угљених хидрата на 232 грама, тиквице представљају одличну алтернативу тестенини са мало угљених хидрата за оне који желе да смање унос шећера. Дијета са ниским садржајем угљених хидрата може значајно да смањи ниво шећера у крви и инсулина.

Прочитајте још: Невен - магична и снажна биљка: Ево шта све треба да знате о овом магичном цвету из ваше баште

Богате витамином Ц и бета-каротеном

Тиквице су богате витамином Ц и бета-каротеном што је важно за здравље очију. Такође садрже антиоксиданте лутеин и зеаксантин. Истраживања показују да се ови антиоксиданси акумулирају у мрежњачи побољшавајући вид и смањујући ризик од очних болести.

Дијете

Летње тикве су богате водом и имају ниску густину калорија што може да помогне да се осећате ситим. Садржај влакана може да смањи глад.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 


 

 

 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.