Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет намирница које позитивно делују на старење

Хронолошки сат не можемо да спречимо, али наука нам све више показује да можемо да утичемо на темпо.

1633871877_Depositphotos_7672292_S.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Одржавање здраве исхране један је начина да донекле успоримо старење. Да би храна заиста направила разлику у здрављу и изгледу морамо да је једемо редовно како би имала утицаја.

 Које намирнице могу да се боре против превремених знакова старења:

Боровнице

Боровнице су одличан извор витамина Ц, влакана и садрже много антиоксиданат. Истраживања кажу да чувају когнитивне функције, позитивно делују на здравље срца. Њихова дубоко плава боја потиче од антоцијанина, кључног антиоксиданса.

Ораси

Нова студија је открила да су жене које су у средњим годинама редовно конзумирале орахе имале вец́е шансе да здравије остаре у поређењу са онима које нису јеле орахе. Ораси такође играју важну улогу у здрављу срца., помажу у управљању здравим крвним притиском и садрже обиље протуупалних фитохемикалија.

Прочитајте још: Богати су витамином Е, позитивно утичу на притисак, мало калорија... Зашто БАДЕМИ треба да се нађу на нашем тањиру?

Чај

Друго највише конзумирано пиће на свету, поред воде, садржи бескрајне предности против старења. Чај хидрира и испуњен је антиоксидансима за борбу против упала познатим као фитохемикалије.

Пасуљ

Пасуљ је једна од ретких намирница која обухвата две категорије хране: угљене хидрате и протеине.

Крушке

Већи унос флавонола у исхрани који се налази у крушкама, лиснатом зеленилу, броколију, поморанџама, парадајзу, пасуљу, маслиновом уљу и чају повезан је са смањеним ризиком од развоја деменције повезане са Алцхајмеровом болешц́у.


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas