· · Komentari: 0

Pet namirnica koje pozitivno deluju na starenje

Hronološki sat ne možemo da sprečimo, ali nauka nam sve više pokazuje da možemo da utičemo na tempo.

1633871877_Depositphotos_7672292_S.jpg
Foto: Deposit

Održavanje zdrave ishrane jedan je načina da donekle usporimo starenje. Da bi hrana zaista napravila razliku u zdravlju i izgledu moramo da je jedemo redovno kako bi imala uticaja.

 Koje namirnice mogu da se bore protiv prevremenih znakova starenja:

Borovnice

Borovnice su odličan izvor vitamina C, vlakana i sadrže mnogo antioksidanat. Istraživanja kažu da čuvaju kognitivne funkcije, pozitivno deluju na zdravlje srca. NJihova duboko plava boja potiče od antocijanina, ključnog antioksidansa.

Orasi

Nova studija je otkrila da su žene koje su u srednjim godinama redovno konzumirale orahe imale veće šanse da zdravije ostare u poređenju sa onima koje nisu jele orahe. Orasi takođe igraju važnu ulogu u zdravlju srca., pomažu u upravljanju zdravim krvnim pritiskom i sadrže obilje protuupalnih fitohemikalija.

Pročitajte još: Bogati su vitaminom E, pozitivno utiču na pritisak, malo kalorija... Zašto BADEMI treba da se nađu na našem tanjiru?

Čaj

Drugo najviše konzumirano piće na svetu, pored vode, sadrži beskrajne prednosti protiv starenja. Čaj hidrira i ispunjen je antioksidansima za borbu protiv upala poznatim kao fitohemikalije.

Pasulj

Pasulj je jedna od retkih namirnica koja obuhvata dve kategorije hrane: ugljene hidrate i proteine.

Kruške

Veći unos flavonola u ishrani koji se nalazi u kruškama, lisnatom zelenilu, brokoliju, pomorandžama, paradajzu, pasulju, maslinovom ulju i čaju povezan je sa smanjenim rizikom od razvoja demencije povezane sa Alchajmerovom bolešću.


 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.