Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

Bogati su vitaminom E, pozitivno utiču na pritisak, malo kalorija... Zašto BADEMI treba da se nađu na našem tanjiru?

Bademi su među najpopularnijim koštunjavim voćem na svetu.

1633527385_Depositphotos_4518006_S.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Bademi su veoma hranljivi i bogati zdravim mastima, antioksidansima, vitaminima i mineralima. Imaju veliku količinu hranljivih materija, a predstavljaju jestivo seme drveta badema. Poreklom su sa Bliskog istoka, a prodaju se sirovi ili pečeni. Takođe se koriste za proizvodnju bademovog mleka, ulja, maslaca, brašna ili marcipana.

Šaka badema ima 161 kaloriju i 2,5 grama svarljivih ugljenih hidrata.

Bademi su puni antioksidanata

Bademi su odličan izvor antioksidanata. Antioksidansi pomažu u zaštiti našeg organizma oksidativnog stresa, a time nas šitit od brojnih zdravstvenih probelma.

Bademi su bogati vitaminom E

Vitamin E je porodica antioksidanata rastvorljivih u mastima. Ovi antioksidanti imaju tendenciju da se nakupljaju u ćelijskim membranama u telu, štiteći ćelije od oksidativnih oštećenja. Bademi su među najboljim svetskim izvorima vitamina E, piše Healthline.

Pročitajte još: TRI odlična razloga zašto svaka žena posle 40. treba redovno da jede smokve

Kontrolišu šećer u krvi

Imaju malo ugljenih hidrata, ali puno zdravih masti, proteina i vlakana. To ih čini savršenim izborom za osobe sa dijabetesom. Još jedna blagodat badema je njihova izuzetno velika količina magnezijuma. Magnezijum je mineral uključen u više od 300 telesnih procesa, uključujući i kontrolu šećera u krvi.

Snižavanje krvnog pririsk

Magnezijum u bademima može dodatno da pomogne u snižavanju nivoa krvnog pritiska. Visok krvni pritisak jedan je od vodećih pokretača srčanog udara. Nedostatak magnezijuma snažno je povezan sa visokim krvnim pritiskom.

Konzumiranje badema smanjuje glad,

Bademi imaju malo ugljenih hidrata, a bogati su proteinima i vlaknima. Poznato je da i proteini i vlakna povećavaju osećaj sitosti. Ovo može da vam pomogne da jedete manje kalorija.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas