· · Коментари: 0

Природно и ефикасно: Комбинација две намирнице помоћи ће јачању вашег имуног система (РЕЦЕПТ)

Ојачајте имунитет у прелазном периоду

1679472410_shutterstock_764193367.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Ако имате слабији имуни систем и склонији сте честим прехладама, комбинација меда и белог лука може вам помоћи да тај проблем знатно ублажите. Непастеризовани сирови мед обилује антиоксидансима који имају битну улогу у јачању одбрамбеног система, а поред тога поседује и антибактеријска и антисептична својства.

Бели лук је одличан избор зато што садржи висок удео аминокиселина, сумпора, флавоноида и алицина. Алицин је веома моћно једињење које овој намирници даје антибактеријска и антивирусна дејства.

За прављење  ферментисаног меда са белим луком потребно је:

  • стаклена тегла
  • 2 ољуштене главице белог лука
  • шоља сировог и непастеризованог меда

У теглу прво ставите ољуштене ченове белог лука, потом прелијте шољом меда, тако да мед покрије бели лук, али да остане простора у тегли. Ово је важно зато што ће се мед подићи током процеса ферментације.

На дан-два преврните теглу на доле, па је потом у првобитни положај. Поред тога, повремено отварајте теглу како би испарио нагомилани угљен-диоксид. Препоручљиво је да ова смеса одстоји око месец дана пре прве употребе.

Чувајте ферментисани мед са луком на собној температури. Тако складиштен може да стоји и до 12 месеци. Избегавајте хладна места у потпуности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ