Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРИРОДА

Седам магичних намирница које убијају вирусе и штите од ГРИПА

Природни састојци најмоћнији су извори антиоксиданаса који јачају наш организам.

1634766355_Depositphotos_23607917_S.jpg
Фото: Депоситпхотос
Oglas

У надолазећем периоду, посебно у време светске пандемије корона вируса, лекари препоручују да јачамо организам, имунитет и спремно дочекамо сусрет са вирусима и грипом. Доносимо вам списак од седам намирница из природе које ће сачувати ваш организам и ојачати имунитет како би се спремно суочио са вирусом.

Прочитајте још: Седам занимљивих ЖЕНСКИХ имена која су изведена од БИЉАКА

Бели лук регулише крвни притисак, побољшава срчану функцију и помаже у излечењу гљивичних инфекција. Због свог чудесног антибактеријског, антивирусног, антигљивичног, антипаразитског и антиоксидационог деловања, бели лук јача јача  имунитет и чува од прехладе и грип. Алицин је састојак који га чини тако благотворним за здравље. Он снижава ниво лошег холестерола и спречава згрушавање крви а показало се да има и антиканцерогена и антимикробна својства.  Овај састојак му даје тај јаки мирис који се задржава дуго након конзумације свежег белог лука.

Бели лук садржи магнезијум, Витамини Б6 и Ц, тридесет и три сумпорна једињења и све важне амино киселине, селен и влакна

Што је лук свежији то је мирис јачи. Бели лук је нискокалоричан али веома богат нутритијентима. Садржи магнезијум, Витамини Б6 и Ц, тридесет и три сумпорна једињења и све важне амино киселине, селен и влакна.

Маслиново уље и плод маслине својим антиоксидационим деловањем чувају ћелије организма и одлажу процес старења, имају и противупална својства, чиме смањују ризик од рака. Маслиново уље не садржи холестерол и има више од 77 одсто незасићених масних киселина, због којих је у комбинацији са антиоксидативним дејством одличан лек за срце и крвне судове, јер их чисти и не доводи до њиховог запушења као неке друге масноће и уља. Одлично је и као прва помоћ за снижавање лошег холестерола.

Прочитајте још: Удобно и модерно: Разбијте јесењу монотонију откаченим ХЕЛАНКАМА које су апсолутни ХИТ (ФОТО)

Истраживања су показала да људи који на трпези редовно имају маслиново уље далеко ређе обољевају од кардиоваскуларних болести у односу на популацију која не користи маслиново уље. Сам плод маслине је богат беланчевинама и витаминима А, Д, К и Е, који су преко потребни за добро функционисање организма, а све може се наћи и у маслиновом уљу.

Природан мед
Познато је да је природан мед традиционалан лек против кашља и упале грла, за побољшање крвне слике, код обољења органа за варење, регулише перлистатику црева, помаже концентрацију и памћење и мноштво других поремећаја успешно можете третирати медом и другим пчелињим производима. Мед спречава инфекције, чува зубе и кости, спушта холестерол, побољшава варење, ствара прекопотребну животну енергију и побољшава расположење. Мед благотворно делује још на јачање имунитета целог организма и јача снагу срца и побољшава срчани ритам. Осим тога, побољшава пробаву и ревитализује органе за варење и обнављање ткива, косе и ноктију. Има антибактеријско, антисептично и антимикотично дејство, побољшава отклањање токсичних материја из организма и делује против стреса и несанице, лошег расположења и раздражљивости.

Антиоксиданси у зеленом чају су неколико десетина пута ефикаснији од витамина Ц и Е, који важе за добре антиоксидансе. Антиоксиданси се боре против слободних радикала и тиме помажу у борби против старења. Они такође спречавају настанак и ширење малигних ћелија рака. Стопе развоја канцерогених обољења су мање у Јапану и другим земљама далеког истока где људи редовно конзумирају зелени чај.

Екстракт зеленог чаја стимулише метаболизам и помаже при сагоревању масти. Захваљујући присуству теофилина, зелени чај опушта бронхије, па је своју примену нашао и код астме, бронхитиса. 

Смола четинара која се налази по кори обилује горким супстанцама и етеричним уљем које садржи лековити састојак терпентин. У народној медицини препарати од такве смоле употребљавају се за лечење кожних болести. При њеној употреби неопходан је опрез и тачно придржавање прописаних доза.

Јабуково сирће садржи важне минерале за раст, обнављање и одржавање организма, какви су калијум, натријум, магнезијум, калцијум, фосфор, гвожђе, флуор. Садржи витамине Ц, А, Е, Б1, Б2, Б6, бета-каротен, биофлаваноиде, пектин. Јабуково сирће помаже у смањењу крвног притиска и помаже људима који пате од алергије, артритиса, хроничне малаксалости, грипа, гихта. Користи се у виду облога и као средство за утрљавање код проширених вена и реуматских болести. Отклања осећај умора, грчеве и болове у мишићима.

Прочитајте још: Принцезину ТАШНУ сада носе сви: Стил Кејт Мидлтон копирају младе глумице (ФОТО)

Црни бибер има мало калорија, а његово конзумирање повећава унос  минерала и корисних фито-нутријената и може да смањи ризик од настанка различитих болести. Мало црног бибера који се додаје у било који рецепт реагује више него само побољшивач ароме. Краљ зачина је познат по томе да пружа бројне здравствене предности док истовремено пружа одличну арому за ваше јело. Црни бибер као лек делује анти-инфламаторно (против-упално), антиоксидативно и антиканцерогено.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas