Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Све предности бадема: Познати као храна богата хранљивим материјама

Ваша омиљена поподневна ужина је постала још укуснија

1671093388_shutterstock_1924217543.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Недавна студија о бадемима открила је да један од најздравијих орашастих плодова садржи јединствену масну киселину која је повезана са побољшаним здрављем црева.

Нова истраживања о бадемима

Истраживачка група на Кинг'с колеџу у Лондону објавила је малу студију која је открила да једење шаке бадема свакодневно током само четири недеље повећава производњу бутирата, кратколанчане масне киселине, пише Реал Симпле. Ова масна киселина је повезана са побољшаним здрављем микробиома црева. Када ове ћелије функционишу на свом врхунцу, то ствара идеално окружење за цветање здравих цревних микроба. Микробиом црева је група од преко трилиона микроорганизама који раде заједно како би подржали неколико различитих аспеката нашег здравља, укључујући црева и варење, здравље срца, здравље коже, ментално здравље.

Прочитајте још: Чај од целих плодова ОРАХА за чишћење крвних судова: Благотворно делује на читав организам (РЕЦЕПТ)

Поред овог најновијег открића, бадеми су одавно познати као храна богата хранљивим материјама и важан део исхране за оптимално здравље.

Беланчевине

Орашасти плодови су генерално одличан извор веганских протеина, а бадеми су посебно богати есенцијалним макронутријентима. Једна порција бадема (око четврт шоље) обезбеђује 6 грама протеина

Влакна

Влакна помажу у одржавању правилности и здравог варења, а истовремено делују и као пребиотик, или храна за наше цревне бактерије, како би се побољшала разноликост микроорганизама у биому. Влакна која се налазе у бадемима такође помажу да останемо сити дуже док регулишемо шећер у крви након јела.

Здраве масти

Бадеми су богат извор здравих незасићених масти, посебно мононезасићених масти (слично маслинама и маслиновом уљу). Ово, у комбинацији са садржајем протеина бадема, такође доводи до побољшане ситости. Осим тога, ове врсте масти су повезане са побољшаним нивоом холестерола и смањеном упалом у телу.

Витамин Е

Витамин Е, један од витамина растворљивих у мастима који је снажан антиоксиданс, помаже у регулисању слободних радикала у телу. Такође подржава здравље нашег вида, репродуктивног система и коже.

Прочитајте још: Како дан започети са ОСМЕХОМ на лицу: Ови ритуали ће вам улепшати јутро

Магнезијум

Иако се обично користи за помоћ при спавању или проблемима са варењем, магнезијум игра кључну улогу у производњи енергије, као и у функцији мишића и нерава. Потрошња овог минерала је чак повезана са смањењем крвног притиска.

Бакар

Овај есенцијални минерал је од виталног значаја за телесне процесе као што су метаболизам, апсорпција гвожђа, здравље имуног система, стварање црвених крвних зрнаца и формирање колагена за изградњу здравих костију и ткива.

Калцијум

Бадеми су добар вегански извор калцијума (есенцијални минерал који се налази у многим млечним производима попут млека и сира) и може помоћи у одржавању јаких костију, мишића и нерава.

Фосфор

Слично као и калцијум, фосфор такође доприноси здравим костима и зубима док помаже у правилном расту и обнављању ћелија у телу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas