· · Коментари: 0

Важно је како спавамо: Шест намирница за бољи сан

У идеалном случају, морате спавати од 7 до 9 сати дневно без прекида, али не успевају сви: стрес, луди радни ритам и вишак дигиталних информација могу негативно утицати на трајање и квалитет нашег сна.

1632226902_basmati-rice-6578507_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

У покушају да успоставе свој режим, многи прибегавају медитацији, дубоком дисању, па чак и таблетама за спавање.

Прочитајте још: АЈУРВЕДСКА техника стара 5.000 година: Дневни третман самоизлечења у 10 минута

Бадем

Бадеми су богати разним витаминима и микро-минералима - на пример, само 28 грама бадема садржи око 18% дневне вредности фосфора и 23% витамина Б2 потребног за одрасло тело. Али најважније за нас, ови ораси су одличан извор мелатонина. Мелатонин је познат као "хормон сна" - регулише наш унутрашњи "сат" и сигнализује мозгу да заспи. Стога, мала шака бадема ноц́у може дати жељени ефекат "таблете за спавање".

Ћуреће месо

Ћуретина је један од најздравијих месних производа. Садржи рибофлавин, фосфор и селен. Такође, ц́урец́е месо садржи аминокиселину триптофан, која активно стимулише производњу вец́ познатог „хормона спавања“ - мелатонина. Ова храна је такође богата протеинима - нека истраживања сугеришу да мала количина протеина такође може изазвати поспаност.

Чај од камилице

Чај од камилице један је од најпопуларнијих топлих напитака познат по својим умирујуц́им својствима. Његова употреба стимулише имунолошки систем, смањује анксиозност и побољшава стање коже. Такође садржи апигенин, антиоксиданс за који се показало да се успешно бори против несанице.

Прочитајте још: Ово су фризуре које дају ВОЛУМЕН: Ако имате ТАНКУ КОСУ, ошишајте се ОВАКО (ФОТО)

Киви

Киви је хранљив и има врло мало калорија. Конзумирање кивија благотворно утиче на ниво холестерола и функционисање дигестивног система. Између осталог, киви је такође добар за спавање. У 4-недељном истраживању, 24 одрасле особе јеле су сваки дан 2 кивија један сат пре спавања. До краја студије, 42% волонтера је брже заспало. То може бити због чињенице да киви стимулише производњу "хормона срец́е" - серотонина, који је такође укључен у регулацију образаца спавања.

Орах

Ораси садрже око 19 витамина и минерала. Између осталог, богати су и мелатонином. Сходно томе, конзумирање малих количина ораха може вам помоц́и да прилагодите сан.

Пиринач

Пиринач је такође познат по својим корисним својствима и по томе што је богат бројним витаминима. Помаже у снижавању нивоа шец́ера у крви и благотворно делује на сан. Лекари саветују да једете пиринач најкасније сат времена пре спавања како бисте побољшали квалитет и трајање сна.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.