Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КРЕВЕТ

Докторка ИВАНА подсећа: Придржавајте се 7 ЗАКОНА за добар сан

Због пандемије психолошку подршку је потражило 9.000 људи, а један од највећих проблема је - сан.

1608454870_SatDepozit.png
Фото: Депозитфото
Oglas

Због пандемије ковида и свих пратећих проблема и неизвесности које она доноси, многи су изложени повећаној дози стреса.

Према речима др Иване Сташевић Карличић, директорке Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић", од проглашења епидемије у Србији, ову установу позвало је 9.000 људи за психолошку подршку:

Прочитајте још: Доктор Владимир прецизно израчунао када ће КОРОНА постати обичан грип!

- У почетку је то био страх, анксиозност, узнемиреност, а како је време пролазило већина људи се адаптирала и то јесте основни еволуциони механизам. Међутим, они који то нису успели добили су неки депресивни облик, док су се они који су изузетно осетљиви сусрели са појавом психотичних епизода.

Сатница
Лежите и устајте увек у исто време. За биолошки ритам најбоље време за одлазак у кревет је 22 сата, а устајање у шест
Депресија и забринутост нарушавају добар сан...

Депресија и забринутост осим што нарушавају расположење, они негативно делују и на апетит, концентрацију, а највише на квалитет спавања. Зато, уколико сте приметили да у последње време не можете да утонете у сан, примените ових неколико савета.

Не на силу

Ако сте пренапети и не успевате да заспите, устаните и радите нешто док вам се не приспава. Нарочито је важно да ако имате проблема са сном избегавате поподневно дремање

Прочитајте још: Желите да СМРШАТЕ? Најпре укротите жељу за ШЕЋЕРОМ, а ево и како

Без алкохола

Иако алкохол многима помаже да лакше заспу, он у суштини негативно делује на спавање.

Алкохол успава, али то није дубок сан!

Британски научници су утврдили да конзумирање алкохола успављује, али смањује РЕМ фазу, односно фазу дубоког сна кључну за одмор организма. Као последица јавља се смањење моторичких способности, тешкоће с памћењем и недостатак концентрације.

Спавајте у мраку у удобном кревету Фото: Депозитфото

Удобност

Спавање није губљење времена нити стање без свести, већ нужан процес за регенерацију духа и тела. Здрав и удобан сан може да препороди преко ноћи, али само ако је кревет - у којем проводимо трећину живота - удобан и прилагодљив.

Прочитајте још: Желите ЧИСТ ВАЗДУХ у своме дому? Ову биљку морате одмах набавити

Мрак
Спавајте у замраченој просторији. Вештачко светло може негативно да утиче на здравље целог тела, а истраживања су показала да чак и благо вештачко светло током спавања може да оштетити мозак.

Температура

 

У соби у којој се спава не сме да буде претопло, али ни прехладно. Спавање у претоплој соби не само да доводи до знојења и непријатног осећаја, већ и до пропуштања бројних погодности која се могу добити спавањем у прохладној соби.

 

Спавање у соби с нижом температуром подстиче производњу мелатонина који је и антиоксиданс, што значи да успорава старење тела.

Прочитаје још: Докторка Александра препоручује: Бежите из града и ЧУВАЈТЕ плућа на ова ТРИ начина

Шоља топлог млека

 

Топло млеко садржи материје које доприносе да лакше утонете у сан. То су триптофан, калцијум, витамин Д. Из есенцијалне аминокиселине триптофан у организму се стварују хормони серотонин и мелатонин. Мелатонин регулише однос сна и будности.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas