· · Коментари: 0
САВЕТ

Ако неко у кући "поквари" стомак, под хитно урадите следећу ствар

У жељи да се што пре расхладимо, најчешће прибегавамо нездравим хладним напицима, па уместо хранљивих састојака у организам уносимо шећере, после којих смо још жеднији.

1629375212_Depositphotos_146078631_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Да не бисмо сами припремали храну, јер нам је вруће, углавном купујемо брзу храну и тако ризикујемо да "зарадимо" цревне болести. Током лета, стомак је можда и најосетљивији, а неретко може да нас мучи баш на дуго планираном одмору. Како да спречимо да до тога дође, које намирнице би требало да уврстимо у свакодневну исхрану у летњим месецима и где најчешће грешимо?

Прочитајте још: Поново МОДЕРНА: Мушка бела кошуља, али се носи на НОВ начин (ФОТО)

Чај лети?
Хладна вода и хладни напици успоравају хидратацију организма, па је најбоље пити воду/напитке собне температуре јер се они најбрже ресорбују. Испијање топлих чајева ће организму пријати јер када попијете топао чај знојимо се, што доприноси расхлађивању. Довољан унос течности током врућина је веома битан.

Шта јести када је врућина?

На питање које намирнице у свакодневној исхрани су најправилнији избор за трпезу у летњем периоду - одговор дају докторке Јелена Кашанин и Светлана Цекић из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Обавезно доручкујте!

У летњем периоду предност треба дати воћу и поврћу и обавезно водити рачуна о довољном уносу воде. Предност треба дати динстању, а не поховању или пржењу.

Треба да се доручкује и да се, без обзира на брз начин живота, нађе време за главне оброке и ужине. Предност треба дати и намирницама које садрже доста воде: краставац, парадајз, лубеница...

Прочитајте још: Три принцезе повезује модни детаљ: Крај лета је време да га и ви понесете(ФОТО)

Пецива и пржено
Избегавајте брзу храну, пецива, храну која је пржена или похована. Неопходно је избегавати и јаку, масну храну, ограничити унос кафе, слатких газираних напитака и повећати унос воде да би се спречила дехидратација.

Како спречити дехидратацију?

- Да би се спречила дехидратација, до које лети често долази због појачаног знојења, веома је важан унос довољне количине течности. Када се каже течност, мисли се на чисту воду или воду којој је додато неколико капи лимуна, а не на слатке газиране напитке. Газирана пића, алкохол и кафа су диуретици, тако да они додатно појачавају губитак течности. Осим тога, слатка газирана пића садрже много шећера и, с временом, уз њихов већи дневни унос може доћи до гојазности и других обољења.

Скувана храна не сме да стоји ван фрижидера

Прочитајте још: Синди Крафорд показала парадајз из врта па се скинула у БИКИНИ и открила нешто на ТЕЛУ (ФОТО)

Како спречити цревну заразу?

- Цревне заразне болести су учесталије у лети, а високе температуре, лако кварљива храна, конзумирање недовољно опраног воћа и поврћа и недовољна хигијена руку, фактори су који повећавају ризик од оболевања. Важно је да избегавамо јела из продавница брзе хране у којима сендвичи, салате и слична храна нису изложени у фрижидерима. Термички обрађена храна не сме дуго да стоји на собној температуре (најдуже 2 до 3 сата). Уколико се разболи један члан породице, потребно је додатно водити рачуна о хигијени хране, руку, посуђа и прибора које оболели члан користи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.